"Prawda o raku". TY M.Bollinger

Czerwona cebula i jej antyrakowe właściwości.

Zdrowotne właściwości czerwonej cebuli.

O zastosowaniu cebuli w medycynie do leczenia przypadłości związanych z bakteriami, wirusami, grzybami oraz w przebiegu chorób przewlekłych, wspominają źródła sięgające czasów egipskich praktyk leczniczych, spisanych wieki temu. Jednak na szczególną uwagę zasługuje czerwona cebula, jako  jedno z najlepszych źródeł antyrakowych składników odżywczych.

Według aktualnych badań ponad 40% nowotworom dałoby się zapobiec poprzez zmianę samych tylko nawyków dietetycznych. Elementy i składniki odżywcze znajdujące się w czerwonej cebuli są powiązane z obniżeniem ryzyka raka prostaty, jelita grubego, żołądka i wielu innych rodzajów raka.

Czym jest czerwona cebula?

Myśląc o cebuli, mamy w wyobraźni charakterystyczny jej zapach i łzawienie, ale jak to jest z czerwoną cebulą? Czerwone cebule są inne niż pozostałe gatunki cebul, takie jak słodka Vidalia czy biała cebula o łagodniejszym smaku.

Zawierają składniki, które mogą spowolnić wzrost raka. Pochodzą z rodziny roślin kwiatowych, należących do czosnków (czosnek jako rodzaj roślin, inaczej Allium – A.O.), znanych ze swojej wysokiej zawartości siarki zawartej w aminokwasach. Ta rodzina roślin została szeroko zbadana pod kątem ich właściwości ochrony przed chorobami zwyrodnieniowymi, takimi jak rak.

4 kluczowe zdrowotne korzyści płynące z czerwonej cebuli:      

           1.  Zwiększa ścieżki detoksykacji.

Sugestie dotyczące ogólnej charakterystyki działania czerwonej cebuli jako przeciwutleniacza wskazują na zwiększenie aktywności „elektrowni” takich jak glutation i SOD (dysmutaza ponadtlenkowa). Te systemy obronny chronią przed nowotworem poprzez wychwytywanie stanów zapalnych, naprawę uszkodzeń DNA i tkanek, neutralizację wolnych rodników, eliminację kancerogenów z wątroby oraz wspieranie rozmaitych szlaków detoksykacji poprzez usuwanie toksyn z organizmu.

Wysoka zawartość siarki w czerwonej cebuli sama w sobie wspiera naturalne zdolności ciała do detoksu. Siarka stymuluje liczne procesy przeciwzapalne, które wspierają gojenie się ran poprzez zwiększanie oddziaływań antyoksydacyjnych. Siarka jest jednym z najlepszych czynników chelatujących, które wiążą się z metalami ciężkimi we krwi i wypłukują te toksyny z organizmu. Ma kluczowe znaczenie dla zdrowia i aktywności hormonów, enzymów, nerwów i krwinek czerwonych.

Każda ingerencja w te procesy biologiczne może prowadzić do gromadzenia się kancerogenów oraz zwiększenia stanu zapalnego i uszkodzenia tkanek, co w rezultacie zwiększa ryzyko raka.

Cebule są bogate również w kwercetynę, silny bioflawonoid, który pomaga w usuwaniu nadmiernego poziomu estrogenu z organizmu. Ten przeciwutleniacz stymuluje również funkcje wątroby do rozkładu estrogenu i innych czynników rakotwórczych. Komórki rakowe macicy, piersi, jajników i gruczołu krokowego posiadają receptory wiążące się z estrogenem.
Kwercetyna ponadto wykazuje strukturalne podobieństwo do estrogenu, co czyni ją możliwym środkiem leczniczym ukierunkowanym na komórki raka piersi.
Oprócz wspomagania naturalnych zdolności do oczyszczania, kwercetyna ma również ogromny wpływ na zmniejszenie stanów zapalnych. Kwercetyna jest tak silnym środkiem przeciwzapalnym, że że suplementy ją zawierające są używane w celu poprawy odpowiedzi immunologicznej komórek zapalnych, powiązanych z uwolnieniem histaminy.

          2.  Zwiększa ogólną odporność.

Czerwona cebula zawiera składniki prozdrowotne, które podwyższają ogólną odpowiedź immunologiczną. Składniki zarówno odżywcze, jak i nieodżywcze, zawarte w czerwonej cebuli, działają w organizmie w sposób antybakteryjny, przeciwgrzybiczny, przeciwwirusowy, zmniejszając tym samym obciążenie systemu odpornościowego. Zawartość flawonoidów, mających udział we właściwościach chemoprewencyjnych, jest wyższa w czerwonej cebuli niż w jej białej czy żółtej krewniaczce.

Allicyna to składnik przeciwutleniający, zawarty bogato w czerwonej cebuli. Allicyna jest skutecznym niszczycielem patogenów, osłabiających odpowiedź immunologiczną i powodujących rozwój nowotworów. Zwalcza grzybice, bakterie i wirusy. Z tego powodu czerwona cebula jest użyteczną rośliną wiatropędną, która wspiera proces trawienia i zapobiega nieprawidłowej równowadze w składzie mikroflory jelitowej.

          3. Reguluje poziom glukozy.

Jedną z korzyści konsumowania czerwonej cebuli zamiast żółtej czy białej, jest jej niski indeks glikemiczny, w wysokości 10 na skali od 0 do 100. Oznacza to, że powoduje wolniejszy wyrzut energii spowodowany wzrostem poziomu cukru we krwi. Spożywanie żywności niepowodującej podwyższenie poziomu cukru jest korzystne w zapobieganiu cukrzycy typu 2.

Wiadomo, że nieprawidłowy metabolizm cukru przyczynia się do rozwoju raka. Utrzymanie stałego poziomu insuliny jest niezbędne w zapobieganiu fizjologicznym procesom mogącym prowadzić do nowotworu. Niski indeks glikemiczny czerwonej cebuli jest powiązany ze zmniejszaniem ciśnienia krwi, zwiększeniem przepływu krwi, hamowaniem miażdżycy tętnic (arteriosklerozy) oraz uczestniczy w regulacji tworzenia komórek tłuszczowych.
Te korzyści zdrowotne dla naczyń znacząco zmniejszają ryzyko raka poprzez ich związek z poprawą metabolizmu. Wpływa to na funkcjonowanie hormonalne i zdrowie narządów płciowych.

Wszystko to, w połączeniu z przeciwzapalnymi właściwościami kwercetyny, umożliwiają czerwonej cebuli pomagać w neutralizacji wolnych rodników, które uczestniczą w uszkadzaniu DNA, nieprawidłowej aktywności komórek i rozwoju raka.

          4.  Ogranicza wzrost i rozwój komórek rakowych.

Wysoki poziom kwercetyny w czerwonej cebuli został doceniony w niektórych badaniach ze względu na zapobieganie rakom krtani i żołądka, jak również nowotworom narządów płciowych.

Chroni przed aktywnością mutacji p53.

Antocyjany to naturalnie występujące związki, dające czerwonej cebuli jej czerwonopurpurowy kolor.  Działają jak silna broń przeciwutleniająca w walce z mutacją genu zwanego p53, który powoduje stres oksydacyjny i jest powiązany z rozwojem nowotworu. Antocyjany w czerwonej cebuli naturalnie hamują zniszczenia spowodowane nieprawidłowym oddziaływaniem genu p53 na komórki i tkanki.

Powstrzymuje wzrost nowotworu i przerzutów.

Związki barwiące w antocyjanach są również po części odpowiedzialne za ochronne efekty czerwonej cebuli przed rozwojem raka. Antocyjany tłumią zdolność komórek rakowych do migracji i tworzenia guzów poprzez hamowanie angiogenezy. Angiogeneza to rozwój nowych naczyń włosowatych, których nowotwór używa jako źródło energii do wzrostu. Przy zahamowaniu angiogenezy komórki rakowe nie mogą tworzyć guzów czy rozprzestrzeniać się po ciele. Ponownie, super odżywcza kwercetyna ukazuje swój potężny potencjał antyoksydacyjny.

Kwercetyna jest tak skuteczna w wychwytywaniu wolnych rodników, że posiada zdolność do zapobiegania rozwojowi komórek rakowych. Ten wpływ został odnotowany przy wywoływaniu apoptozy („samobójstwa komórkowego”) komórek raka piersi oraz aktywowaniu inhibitora kinaz cyklinozależnych (p21), który likwiduje wiele czynników umożliwiających namnażanie się  komórek rakowych.
Brak ekspresji lub nieprawidłowa aktywność p21 jest związana ze zwiększeniem ryzyka inwazyjnego wzrostu raka i związana z następującymi typami raka: jelita grubego, migdałków, żołądka, jajników, przełyku, jamy ustnej, płuc, trzustki, krtani, pęcherza, glejaka (tworów nowotworowych w mózgu i rdzeniu kręgowym), szyjki macicy, rak płaskonabłonkowy (rak skóry).

3 zalecenia jak najlepiej wykorzystać zalety czerwonej cebuli.

Jak to z innymi produktami spożywczymi bywa, również w przypadku czerwonej cebuli istnieją sztuczki kuchenne, które pozwalają na uzyskanie najlepszych działań dobroczynnych. Poniżej kilka wskazówek, jak uzyskać maksimum ze składników odżywczych  cebuli, podczas jej stosowania w kuchni.

  • Większość antocyjanów zawiera  czerwona skórka cebuli. Unikaj grubego obierania cebuli i wyrzucania tych antyrakowych składników. 
  • Związki allicyny są uwalniane z cebuli tylko wówczas, gdy jest ona siekana lub miażdżona. Podobnie jak z czosnkiem, korzystne jest aktywowanie związków allicyny poprzez pocięcie cebuli kilka minut przed dodaniem jej do potrawy.
  • Ciepło rozkłada większość  przeciwutleniaczy zawartych w czerwonej cebuli. Jedzenie jej na surowo tak często, jak to możliwe, optymalizuje ilość spożywanych składników odżywczych. Rozważ przygotowywanie czerwonej cebuli w niskich temperaturach i unikanie wysokich temperatur, aby zapobiec utracie składników odżywczych.

 

Oto lista sposobów, jak włączyć czerwoną cebulę do codziennej diety, zmniejszającej ryzyko nowotworów.

Dołącz do przepisu na chili lub posyp je.
Drobno pokrój do sałatek, domowych surówek czy pikli warzywnych.
Dodaj czerwoną cebulę na ostatnie 2 godziny gotowania rosołu.
Wymieszaj ją z tradycyjnie stosowaną żółtą cebulą w zupie cebulowej.
Przygotuj chłodniki typu gazpacho, by przemycić ją na surowo.
Podpiecz delikatnie lub zgrilluj i użyj w sałatkach, do hamburgerów czy dań z komosą ryżową.
Pokrój w kostkę i dodaj do sałatki z kurczaka lub tuńczyka albo przygotuj domową salsę.
Zblenduj surową w kremowe guacamole lub dodaj do innego dipu czy sosu, by zyskał nowy aromat przez dodatek puree do hummusu, tahini lub śródziemnomorskiego baba ghanoush.

 

 

Zapisz się na newsletter

Wyślemy porcję porad, inspiracji i zaprosimy na wydarzenia organizowane przez naszą fundację

© 2016 Fundacja Małgosi Braunek „Bądź”. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Realizacja: PureWeb