Historia Misja Główne cele

Historia

Fundacja „Bądź” realizuje testament Małgosi Braunek, która zmarła na nowotwór złośliwy w czerwcu 2014 r. Kiedy na pewnym etapie leczenia medycyna konwencjonalna (trzy operacje, kilka sesji chemioterapii), nie była już w stanie jej pomóc, Małgosia dowiedziała się, że w innych krajach, w tym w sąsiednich Niemczech, od lat stosuje się terapie zintegrowane, łączące nowoczesne osiągnięcia medycyny naukowej z medycyną komplementarną, która leczy nie tylko chore narządy, lecz cały organizm człowieka. Niestety, Małgosi nie było już dane skorzystać z tych metod, ale pozostawiła po sobie swoją ostatnią wolę – utworzenia „centrum informacji i studiów nad holistycznym podejściem w medycynie” i wykorzystania w tym celu funduszy zgromadzonych przez przyjaciół i wielu ludzi dobrej woli na jej leczenie za granicą.

Misja

Fundacja Małgosi Braunek „Bądź” wyraża społeczną potrzebę głębokiej reformy medycyny onkologicznej w Polsce, promuje i wspiera zintegrowane podejście zarówno do zdrowia, jak i do choroby, zainspirowane filozofią życia Małgosi Braunek i jej osobistym doświadczeniem choroby nowotworowej.

Chcemy inicjować i wspierać współpracę różnych dziedzin medycyny konwencjonalnej i niekonwencjonalnej poprzez szerzenie merytorycznej, wiarygodnej wiedzy o medycynie pełnej, zintegrowanej i konieczności całościowego leczenia człowieka. Dzisiejszy, wysoce niezadowalający stan medycyny onkologicznej wynika z braku takiej wiedzy. Zamierzamy więc podnosić świadomość ludzi chorych, a także środowiska medycznego, na temat profilaktyki chorób onkologicznych oraz możliwości ich nietoksycznego, holistycznego leczenia.

Główne cele

Nadrzędnym celem Fundacji „Bądź” jest reforma medycyny onkologicznej w Polsce, począwszy od profilaktyki, poprzez zintegrowane metody leczenia, po rekonwalescencję i zapobieganie nawrotom choroby.

Będą one realizowane poprzez stymulację dialogu i współpracy w środowisku medycznym oraz konkretne działania, takie jak tworzenie wiarygodnych źródeł informacji dla pacjentów i lekarzy, organizację różnego typu warsztatów, wydarzeń i akcji edukacyjnych wspierających chorych.

Zapisz się na newsletter

Wyślemy porcję porad, inspiracji i zaprosimy na wydarzenia organizowane przez naszą fundację

© 2016 Fundacja Małgosi Braunek „Bądź”. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Realizacja: PureWeb