"Prawda o raku". TY M.Bollinger

Jesz zdrowo i nie widzisz rezultatów? Oto możliwe przyczyny (5 prostych rozwiązań).

Jesz zdrowo, ale nie widzisz rezultatów? Być może z tych powodów.

Autor: Ty M.Bollinger, „The truth about cancer”

Nie wiem jak was, ale mnie naprawdę martwi rosnąca tendencja występowania w dzisiejszym społeczeństwie pewnej przewlekłej choroby. Większość Amerykanów – tak naprawdę więcej niż 219 milionów –  ma dużą nadwagę lub jest otyłych i cierpi z powodu chorób związanych z nadmierną masą ciała. Ospałość, zmęczenie, drażliwość i złe odżywianie również występują nazbyt często we współczesnym życiu. Wiele osób, pomimo ich najlepszych starań w kierunku zdrowego żywienia i prób zdrowego życia… niestety nie widzi rezultatów, których oczekują.

To okropna sytuacja, której być może sam doświadczasz. Może przybyło ci parę dodatkowych kilogramów i sam się zastanawiasz, czemu dieta nie działa? Może w to nie uwierzysz, ale możesz jeść najzdrowsze produkty na świecie i regularnie ćwiczyć i wciąż nie widzieć dobrych rezultatów, jeżeli twoje ciało nie trawi rzeczy, które spożywasz.

Czego może brakować w twoich posiłkach, co ułatwiłoby trawienie?

Za każdym razem gdy jesz, twoje ciało rozpoczyna niezwykle złożony proces rozkładania i wchłaniania pożywienia.  Wiele osób nie wie, że ten ważny efekt domina często nie działa tak, jak powinien. To dlatego tak wielu ludzi cierpi po posiłku na niestrawność, refluks kwasów żołądkowych, wzdęcia, uczucie ciężkości i inne symptomy złego trawienia. Co gorsza, z biegiem czasu te objawy mogą  się nasilać – powodując takie choroby jak choroba Leśniowskiego-Crohna czy nawet rak.

W wielu przypadkach brakującym elementem są enzymy lub dokładniej brak enzymów trawiennych. Enzymy są katalizatorami energetycznymi, które przekształcają żywność w użyteczne składniki odżywcze, a przy tym są jednymi z delikatniejszych składników jedzenia – łatwo rozkładają się przy podgrzewaniu, przetwarzaniu i pasteryzacji. Większość jedzenia spożywanego dziś przez ludzi zawiera zbyt mało enzymów, co oznacza, że ich organizmy muszą pracować dłużej, by to zrekompensować.

Jakie są więc rozwiązania?

Oto pięć rozwiązań, dzięki zastosowaniu których poprawi się twoje trawienie i twoje wysiłki ku zdrowemu żywieniu będą bardziej efektywne.

  1. Jedz więcej surowej i fermentowanej żywności

Świeże pokarmy w swoim naturalnym, nieprzetworzonym stanie są pełne enzymów, więc to dobry początek. Włączenie do swojej diety większej ilości surowych produktów, prosto z natury, to doskonały sposób na zapewnienie swojemu ciału dostawy wszystkich potrzebnych mu enzymów, których potrzebuje, by trawić jedzenie i dostarczyć je tam, gdzie jest potrzebne. Niemal każdy produkt spożywczy, który nie jest surowy, ma zbyt mało lub w ogóle nie ma enzymów, więc pomyśl o tym za każdym razem łapiąc przekąskę lub przygotowując posiłek.

Produkty zawierające żywe kultury bakterii lub fermentowane to kolejne świetne źródło enzymów. W żywności fermentowanej proces trawienia został już zainicjowany poprzez wprowadzenie dobroczynnych bakterii (probiotyków) i pomocnych kwasów, które pomagają w naturalny sposób w wytwarzaniu enzymów w jedzeniu. Kefir, jogurt, kapusta kwaszona, kombucha, kimchi, surowe mleko, zakwas chlebowy to kilka przykładów żywności bogatych w kultury bakterii i fermentowanych, bogatych w enzymy i odżywczych.

  1. Żuj starannie

Enzymy znajdują się nie tylko w jedzeniu – twoje ciało również je produkuje. Jednak by w pełni wykorzystywać ów zbiornik enzymów trawiennych, musisz wiedzieć, jak go odpowiednio pobudzić. Pierwszym krokiem jest dokładne przeżuwanie jedzenia, to uruchomienie w ciele procesu przekształcania posiłku w aminokwasy, kwasy tłuszczowe, cholesterol, cukry proste i kwasy nukleinowe. Wszystkie te składniki służą jako „paliwo” w utrzymaniu twojego ciała w zdrowiu, odżywieniu i sile.

„Rozmiar cząstek wpływa na biologiczną dostępność energii w spożywanej żywności”, twierdzi dr Richard Matters, profesor Uniwersytetu Purdue w Indianie. Dr Matters przedstawił w Instytucie Technologii Żywności, w 2013 roku i podczas Expo Żywności w Chicago, badania wykazujące, że im dłużej osoba żuje posiłek, tym lepiej jest on trawiony przez ciało,. „Im więcej żujesz, tym mniej jest marnowane, a więcej jest zatrzymywane w ciele”.

  1. Unikaj żywności hamującej działanie enzymów

Oprócz żucia dłużej i jedzenia wolniej, tak by twoje ciało mogło wszystko skutecznie przetworzyć, ważne jest również zminimalizowanie ilości jedzenia, które zawiera składniki osłabiające działanie enzymów, co w rezultacie utrudnia trawienie.

Tak zwane „anty-odżywcze” inhibitory enzymów są często ignorowane w zaleceniach zdrowego żywienia, ale powinno się być ich świadomym – szczególnie jeśli cierpisz z powodu zaburzeń ze strony układu pokarmowego. Wiele przetworzonej żywności zawiera inhibitory enzymów, takich jak środki konserwujące, cukier rafinowany, biała mąka poddana obróbce chemicznej oraz syntetyczne słodziki.

Nawet taka żywność, która przez wiele osób jest uważana za zdrową, jak orzeszki ziemne, kiełki pszenicy, orzechy, nasiona, ziemniaki, białka jaj oraz fasola są inhibitorami enzymów.

„Anty-odżywcze są naturalne lub syntetyczne składniki, które znajdują się w różnorodnej żywności – szczególnie ziarnach fasoli, roślinach strączkowych i orzechach – które zakłócają wchłanianie witamin, minerałów i innych składników odżywczych”, opowiada dr Josh Axe. „Anty-odżywki znajdują się również w roślinach korzennych, warzywach, liściach i owocach, chociaż tam znajdują się o wiele niższe stężenia  i zazwyczaj korzyści przewyższają szkodliwe efekty”.

Jednym ze sposobów na pozbycie się szkodliwych substancji anty-odżywczych jest namoczenie i/lub kiełkowanie produktów przed spożyciem.  Moczenie i kiełkowanie pomaga w uwolnieniu składników odżywczych, które są związane z anty-odżywczymi, i sprawia, że są bardziej biodostępne dla twojego ciała, kiedy je spożywasz. Kiełkowanie jest szczególnie ważne w maksymalizowaniu strawności orzechów i roślin strączkowych.

  1. Jedz więcej żywności bogatej w enzymy

Cała żywność surowa zawiera enzymy, niektóre produkty zaś mają ich więcej niż inne. Chociaż we współczesnym świecie jest niemal niemożliwe jedzenie surowych rzeczy cały czas, to dołączenie do codziennej  diety większej ilości przedstawionych tu produktów, bogatych w enzymy, zapewni ci ekstra dawkę enzymów podkręcających trawienie:

  • Ananasy: bogate w bromelinę, przeciwzapalną, antyrakową klasę enzymów wspomagającą wchłanianie protein
  • Awokado: bogate w lipazy, enzymy wspomagające trawienie tłuszczów
  • Banany: bogate w amylazę, wspomagającą trawienie węglowodanów, oraz maltazę, wspomagającą trawienie cukrów
  • Brzoskwinie: bogate w inwertazę, enzym, który wspomaga trawienie cukrów i węglowodanów
  • Kiwi: bogate w actinidin, szczególny enzym znajdujący się wyłącznie w owocach kiwi, który skutecznie rozkłada proteiny z mięsa i nabiału
  1. Przyjmuj suplementy zawierające pełne spektrum enzymów

Ostatecznie możesz również wspomóc swoją dietę w enzymy z suplementów. Dobra, zawierająca pełne spektrum enzymów trawiennych formuła, zawierać będzie szeroki wachlarz enzymów trawiennych , m.in. betainę HCL (kwas chlorowodorowy) oraz pepsynę, które w połączeniu wspierają optymalny poziom kwasów żołądkowych, wspomaganych przez enzymy w przetwarzaniu i trawieniu pokarmów.

Inne składniki kluczowe w wysokiej jakości suplementacji enzymów to laktaza, enzym rozkładający laktozę z mleka, jak również trzy rodzaje enzymów trzustkowych, zawierających:

Proteazy: wspierają rozkład i trawienie protein

Lipazy: wspomagają rozkład i trawienie tłuszczy

Amylazy: wspierają rozkład i trawienie skrobi oraz węglowodanów

Wspomagające enzymy kofaktory ziołowe i z przypraw, jak mięta pieprzowa, imbir, liściokwiat garbnikowy to również najważniejsze składniki w wielu wysokiej jakości suplementach, ponieważ te unikalne produkty są znane z działania wspomagającego trawienie. Grzyby lecznicze, jak reishi i  wrośniak różnobarwny – a szczególnie te, które zostały poddane fermentacji w celu uzyskania jeszcze większej ilości składników odżywczych w porównaniu z surową wersją – są również bardzo korzystne w zwiększaniu skuteczności i wydajności enzymów.

 

 

Zapisz się na newsletter

Wyślemy porcję porad, inspiracji i zaprosimy na wydarzenia organizowane przez naszą fundację

© 2016 Fundacja Małgosi Braunek „Bądź”. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Realizacja: PureWeb