Bądź na bieżąco

Pierwszy Kongres Medycyny Integralnej za nami! Relacja i materiały do pobrania

Było wspaniale! Dziękujemy Wam za tak liczną frekwencję, za dobrą energię, za głód wiedzy.

Jesteśmy ogromnie szczęśliwi, że udało nam się zorganizować to wydarzenie w tak pięknym miejscu jak muzeum Polin, szczególnie, że zrobiliśmy to całkowicie o własnych fundacyjnych siłach.

Kongres jest naturalną konsekwencją naszych działań i tego, do czego dążymy, a dążymy do dialogu i spotykania środowisk, które w zróżnicowany, ale jednocześnie sprawdzony sposób zajmują się zdrowiem. Tworzą wspólnie całościową holistyczną opiekę zdrowotną.

Pierwszy Kongres miał na celu wprowadzenie i wyjaśnienie, czym jest medycyna integralna i na czym polega integralne podejście do zdrowia. A na czym polega integralne podejście do zdrowia?

Jest wiele definicji “integralnej” opieki zdrowotnej, ale wszystkie odnoszą się do łączenia metod medycyny konwencjonalnej ze sprawdzonymi terapiami komplementarnymi w skoordynowany sposób.

• jeśli niekonwencjonalna terapia jest stosowana razem z terapiami medycyny konwencjonalnej, wtedy medyczny system opieki nazywamy “komplementarnym”
  • jeśli niekonwencjonalna terapia jest stosowana zamiast terapii medycyny konwencjonalnej, wtedy system opieki nazywany jest “alternatywnym”

Medycyna Integralna:

• Szeroka definicja zdrowia: czynniki fizyczne, mentalne, emocjonalne i duchowe
  • Pacjent w centrum- indywidualizacja podejścia, partnerstwo w procesie leczenia
  • Szeroki zakres interwencji: profilaktyka, leczenie, rehabilitacja
  • Szeroki zakres metod leczenia: interwencje niefarmakologiczne, tradycyjne i niekonwencjonalne metody leczenia, mające potwierdzoną skuteczność i bezpieczeństwo
  • Koordynacja procesu leczenia – współpraca między leczącymi lekarzami, zespołami, instytucjami

Przypomnijmy, że program Kongresu objął:
Wykłady:

• Lek.med. Elżbieta Dudzińska „Jedność ciała i umysłu. Integralne podejście do zdrowia” DO POBRANIA: ćwiczenie relaksacyjne Oddech 4-7-8 oraz  Lista polecanych lektur
  • Wojciech Eichelberger  „Stres. Sen. I ich wpływ na zdrowie”
  • Prof. dr hab. n. med. Jan Lubiński „Genetyka. Innowacje”
  • Prof. Li Jie „Medycyna chińska”
  • Koncert gongów, Mariusz Jarymowicz – Naturalne Centrum ZdrowiaWarsztaty

Warsztaty:

• Mgr Franciszek Ruciński „Ziołolecznictwo”
  • Diana Poteralska-Łyżnik „Joga Śmiechu”
  • Kornelia Westergaard „Odżywianie wg makrobiotyki”
  • Iza Milczarek „Refleksoterapia”

Więcej o prelegentach: CZYTAJ

Jesteśmy ogromnie szczęśliwi, że tak wspaniali prelegenci przyjęli nasze zaproszenie. To dla nas naprawdę wielki zaszczyt! Dziękujemy, że zgodziliście podzielić się z nami swoją wiedzą. Tutaj szczególne podziękowania dla Dr Elżbiety Dudzińskiej, która zgodziła się oprócz wygłoszenia swojego wykładu być merytorycznym gospodarzem pierwszej części Kongresu.

Dziękujemy wszystkim wolontariuszom, którzy byli z nami. Wszystkim osobom, które pośrednio lub bezpośrednio pomogły przy organizacji tego wydarzenia.

Szczególne podziękowania ślemy do:
Agnieszki Sawickiej
Zosi Wodnickiej
Aleksandry Nowińskiej

Ogromne podziękowania dla mediów, które dzielnie nas wsparły, by szerzyć ideę medycyny integralnej i holistycznego podejścia do zdrowia. Szczególne podziękowania dla tych, którzy objęli patronat medialny, a są to:
Zwierciadło
SENS psychologia dla ciebie
Zwierciadlo.pl
Chillizet
Hipoalergiczni
Charaktery
Magazyn VEGE
Joga – Joga.pl – życie w równowadze

I dzięki za wsparcie drukarni Studio 306 Sp z o.o.!

Już dzisiaj zapraszamy Państwa serdecznie do udziału i współpracy przy drugiej edycji Kongresu „Bądź integralny w zdrowiu”, która odbędzie się 9 lutego 2019r. w Muzeum Polin w Warszawie.

Zapisz się na newsletter

Wyślemy porcję porad, inspiracji i zaprosimy na wydarzenia organizowane przez naszą fundację

Szanujemy prywatność naszych subskrybentów i zapewniamy, że podane dane tj. adres e-mail będzie używany wyłącznie do celów związanych z wysyłaniem informacji o działaniach Fundacji Małgosi Braunek „Bądź”. Wypełniając formularz zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych związanych z komunikacją elektroniczną. Informujemy, że administratorem danych osobowych jest Fundacja Małgosi Braunek Bądź” z siedzibą przy ul. Husarii 32, w Warszawie (02-951) dowiedz się więcej
© 2016 Fundacja Małgosi Braunek „Bądź”. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Realizacja: PureWeb