Było

Warsztat na Oddziale Onkologii Dziecięcej „Zamieniamy niezdrowe na zdrowe”


12 marca na Oddziale Onkologii Dziecięcej w Centrum Zdrowia Dziecka w Międzylesiu odbyły się pierwsze, z planowanej serii, warsztaty kulinarne pt. „Zamieniamy niezdrowe na zdrowe” zorganizowane przez przez nas oraz Fundację Onkolandia.

 

Warsztaty poprowadził Piotr „Vienio” Więcławski – warszawski raper, kucharz, smakosz i kulinarny kreator.

Ideą akcji jest zmiana złych nawyków żywieniowych dzieci, będących pacjentami Oddziału Onkologii. Produkty, które często wchodzą w skład codziennej dziecięcej diety są niestety ubogie w składniki odżywcze, ale za to smaczne. Staraliśmy się zainspirować Dzieci i ich Rodziców, że to co zdrowe może być tak samo smaczne, jak to, co można kupić w dziale „przekąski”.

 
 

 

 
Na pierwszym spotkaniu zrobiliśmy więc EKO CZEKOLADĘ z kakao, oleju kokosowego i ksylitolu oraz CUKIERKI a’la Ferrero Rocher z kaszy jaglanej i wegańskiej pasty z orzechów laskowych. Okazało się, że były nawet smaczniejsze od oryginałów!

Dzieci fantastycznie uczestniczyły w przygotowaniu potraw, co było dla nich niewątpliwą atrakcją.

 

Przepisy do pobrania>>>Domowa eko czekolada>>

Dzięki jedzeniu własnoręcznie robionych słodyczy unikamy niezdrowych dodatków np. syntetycznych emulgatorów, wzmacniaczy smaku, czy mnóstwa cukru, który ma niekorzystny wpływ na nasze zdrowie (nie tylko tuczy, zakwasza, czy kradnie z organizmu ważną witaminę B1, ale jest też odpowiedzialny za cukrzycę, arteriosklerozę, osłabienie odporności organizmu i próchnicę, niewskazany absolutnie przy chorobach nowotworowych!). Opierając swoje wyroby na kaszy jaglanej, 100 % kakao, ksylitolu czy nierafinowanym oleju kokosowym korzystamy z ich niezwykłych wartości odżywczych, wspomagając tym samym proces leczenia i własne zdrowie.


Wartość odżywcza kakao
(w 100 g/jednej łyżce stołowej – 5,4 g ):

Wartość energetyczna – 228/12 kcal
Białko ogółem – 19.60/1.06 g
Tłuszcz – 13.70/0.74 g
Węglowodany – 57.90 g/3.13 (w tym cukry proste 1.75/0.09)
Błonnik – 37.0/2.0 g
 
Witaminy:
Tiamina – 0.078/0.004 mg
Ryboflawina – 0.241/0.013 mg
Niacyna – 2.185/0.118 mg
Witamina B6  – 0.118/0.006 mg
Kwas foliowy –  32/2 µg
Witamina K – 2.5/0.1 µg
Witamina E – 0.10/0.01 mg
 
Minerały:
Wapń – 128/7 mg
Żelazo – 13.86/0.75 mg
Magnez – 499/27 mg
Fosfor – 734/40 mg
Potas – 1524/82 mg
Sód – 21/1 mg
Cynk – 6.81/0.37 mg 

Kwasy tłuszczowe:
nasycone – 8.070/0.436 g

jednonienasycone – 4.570/0.247 g   
wielonienasycone – 0.440/0.024 g

 

 

 

Bardzo dziękujemy hurtowni VEGAMARKET, która dostarczyła nam produkty hiszpańskiej linii AMANDIN i czeskiej NOMINAL, z których powstały najlepsze, najpyszniejsze i najzdrowsze domowe słodycze.

Zapisz się na newsletter

Wyślemy porcję porad, inspiracji i zaprosimy na wydarzenia organizowane przez naszą fundację

© 2016 Fundacja Małgosi Braunek „Bądź”. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Realizacja: PureWeb