Było

Warsztat z serii „Zamieniamy niezdrowe na zdrowe” – gość specjalny – Monika Mrozowska.

W niedzielę, 22.04.2018r. w Centrum Zdrowia Dziecka wspólnie z cudowną ekipą Fundacji Onkolandia zorganizowaliśmy kolejny warsztat z serii „Zamieniamy niezdrowe na zdrowe”. 

Tym razem spotkanie poprowadził nasz gość specjalny – wspaniała Monika Mrozowska, która wspólnie z Uczestnikami przygotowała nasiona chia z owocami oraz pyszne trufle w nowej odsłonie.

Ideą akcji “Zamieniamy niezdrowe na zdrowe”  jest zmiana złych nawyków żywieniowych dzieci będących pacjentami Oddziału Onkologii. Wiemy, jak trudno zrezygnować z pysznych przekąsek, niestety najczęściej ubogich w składniki odżywcze, a wręcz pełnych niezdrowych dodatków, których powinno się unikać (szczególnie w trakcie leczenia!). Dlatego proponujemy inne rozwiązanie: na każdym spotkaniu uczymy się przygotowywać proste, ulubione przekąski w ich zdrowej wersji! Staramy się zainspirować dzieci i ich rodziców i przekonać, że to, co zdrowe, może być tak samo smaczne ja niezdrowe przekąski – a może nawet smaczniejsze .

Dzięki jedzeniu własnoręcznie robionych przekąsek unikamy niezdrowych dodatków np. syntetycznych emulgatorów, wzmacniaczy smaku, zbyt dużej ilości soli czy cukru, który ma niekorzystny wpływ na nasze zdrowie (nie tylko tuczy, zakwasza, czy kradnie z organizmu ważną witaminę B1, ale jest też odpowiedzialny za cukrzycę, arteriosklerozę, osłabienie odporności organizmu i próchnicę, niewskazany absolutnie przy chorobach nowotworowych!). Opierając swoje domowe wyroby na świeżych owocach i warzywach, 100 % kakao, ksylitolu, czy nierafinowanych olejach korzystamy z ich niezwykłych wartości odżywczych, wspomagając tym samym proces leczenia i wzmacniając własne zdrowie.

Do domowych trufli i jogurtowych deserów warto dodawać nasiona, które wzmacniają organizm i są pełne wartości odżywczych.

Nasiona chia słyną ze swych wyjątkowych wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych. Nasiona chia zawierają więcej kwasów omega-3 niż uchodzący za ich skarbnicę hodowlany łosoś atlantycki. Są także bardziej bogate w wapń niż mleko.

Chcemy Was również przekonać do jedzenia nasion chia. Dlaczego warto to robić? Jakie ma właściwości? Przeczytajcie poniżej:

1. Nasiona chia zmniieszają ryzyko rozwoju raka piersi

Jak przekonują amerykańscy naukowcy na łamach „Journal of Molecular Biochemistry”, kwas ALA zawarty w nasionach indukuje apoptozę, czyli śmierć komórkową, pewnych linii komórkowych odpowiedzialnych za rozwój raka piersi i szyjki macicy, bez uszkadzania zdrowych komórek. Tym samym potwierdzają wcześniejsze wyniki badań, opublikowane w „European Journal of Cancer” w 2000 roku,  z których wynika, że zwiększenie stężenia kwasu ALA we krwi wiązało się ze zmniejszonym ryzykiem występowania raka sutka. Poza tym nasiona szałwii hiszpańskiej, prócz kwasu alfa-linolenowego, są doskonałym źródłem błonnika i cynku – substancji, które również zapobiegają rozwojowi nowotworów i wspomagają walkę z rakiem.

2. Nasiona chia na mocne kości

Nasiona chia są skarbnicą wapnia – w 100 g znajduje się aż 631 mg tego wzmacniającego kości pierwiastka. To ponad dwa razy więcej niż w szklance mleka (około 240 mg). Ponadto są bogate w fosfor (860 mg/100 g), który również odpowiada za mocne kości i zęby.
 
3. Nasiona chia – źródło białka
 
W 100 g nasion chia znajduje się aż 16,54 g białka. Jak przekonuje dr Wayne Coates, emerytowany profesor Uniwersytetu Arizona (USA), jest to białko wysokiej jakości.

4. Nasiona chia dla cukrzyków

Wieloletnie badania wykazały, że dieta bogata w błonnik zapobiega wielu chorobom cywilizacyjnym, w tym cukrzycy typu 2.

5. Nasiona chia na problemy trawienne

Udowodniono, że błonnik nie tylko zapobiega chorobom serca, lecz także usprawnia pracę układu pokarmowego – wspomaga proces trawienia i pobudza perystaltykę jelit.

6. Nasiona chia mogą zapobiec chorobom serca i nadciśnieniu

Zawarte w nasionach chia kwasy omega-3 wpływają pozytywnie także na układ sercowo-naczyniowy. Razem z błonnikiem, którego również w nich nie brakuje, przyczyniają się do obniżenia poziomu „złego” cholesterolu LDL i trójglicerydów oraz do podwyższenia stężenia „dobrego” cholesterolu HDL. W ten sposób zapobiegają tworzeniu się miażdżycy i zmniejszają ryzyko licznych chorób serca, np. choroby wieńcowej.

7. Nasiona chia – na lepszą pamięć i depresję
 
Nasiona chia zawierają więcej kwasów omega-3 niż uchodzące za ich skarbnicę hodowlany łosoś atlantycki.
Spośród wszystkich olejów to właśnie olej z nasion chia jest najbogatszym źródłem kwasów omega-3, które składają się na niego w 63%. Dla porównania – olej z nasion lnu zawiera 54% kwasów omega-3.
Kwasy omega-3 wspomagają pracę mózgu – ułatwiają uczenie się, poprawiają pamięć i koncentrację – dlatego są polecane szczególnie uczniom, studentom i innym osobom wykonującym pracę umysłową. Ponadto wspomagają układ nerwowy – uspokajają, a nawet mogą pomóc złagodzić  objawy depresji.
 
Wartości odżywcze nasion chia (w 100 g):
 
Wartość energetyczna – 486 kcal
Białko ogółem – 16.54 g
Tłuszcz – 30.74 g
Węglowodany – 42.12 g
Błonnik – 34.4 g

Witaminy
Witamina C – 1.6 mg
Tiamina – 0.620 mg
Ryboflawina – 0.170 mg
Niacyna – 8.830 mg
Witamina A – 54 IU
Witamina E – 0.50 mg

Minerały
Wapń – 631 mg
Żelazo – 7.72 mg 
Magnez – 335 mg
Fosfor – 860 mg 
Potas – 407 mg
Sód – 16 mg 
Cynk – 4.58 mg
Kwasy tłuszczowe 
nasycone – 3.330 g
jednonienasycone  – 2.309 g
wielonienasycone – 23.665 g
tłuszcze trans – 0.140 g
 
Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference ,  http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/nasiona-chia-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-jak-jesc-chia_36493.html                                                                                                                                      

Monika zaprezentowała jak przyrządzić nasiona chia z owocami oraz pyszne trufle w nowej odsłonie.
 
 
Pani Dietetyk Teresa Majewska opowiedziała o właściwościach używanych przez Monikę owoców i pestek, z których powstały najpyszniejsze, pożywne, zdrowe trufle.
 
 
 
 
 
DO POBRANIA PRZEPIS:  Nasiona chia z owocami oraz zdrowe trufle >>>
 
 
Dziękujemy Monice za pyszną dawkę inspiracji, Fundacji Onkolandia za wsparcie, Uczestnikom i ich Rodzicom za udział w spotkaniu i tak piękne popołudnie. Dziękujemy też Pani Dietetyk Teresie Majewskiej  za wstęp do warsztatu, z którego dowiedzieliśmy się o właściwościach używanych przez Monikę owoców i pestek, z których powstały najpyszniejsze, pożywne, zdrowe trufle.

Zapisz się na newsletter

Wyślemy porcję porad, inspiracji i zaprosimy na wydarzenia organizowane przez naszą fundację

© 2016 Fundacja Małgosi Braunek „Bądź”. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Realizacja: PureWeb