Było

Znów zamienialiśmy niezdrowe na zdrowe w Centrum Zdrowia Dziecka!

W niedzielę, 15-ego października w Centrum Zdrowia Dziecka na oddziale onkologii, odbył się kolejny z serii warsztatów pt. “Zamieniamy niezdrowe na zdrowe”. Spotkania organizujemy cyklicznie wspólnie z cudowną ekipą z Fundacji Onkolandia.  Ideą akcji jest zmiana złych nawyków żywieniowych dzieci będących pacjentami Oddziału Onkologii. Wiemy, jak trudno zrezygnować z pysznych przekąsek, niestety najczęściej ubogich w składniki odżywcze, a wręcz pełnych niezdrowych dodatków, których powinno się unikać  (szczególnie w trakcie leczenia!). Dlatego proponujemy inne rozwiązanie: na każdym spotkaniu uczymy się przygotowywać proste, ulubione przekąski w ich zdrowej wersji! Staramy się zainspirować dzieci i ich rodziców i przekonać, że to, co zdrowe, może być tak samo smaczne ja niezdrowe przekąski – a może nawet smaczniejsze 🙂

Warsztat poprowadził wspaniały Piotr Vienio Więcławski – znany warszawski raper, kucharz i smakosz. Znawca wszystkiego, co pyszne i  zdrowe. 

Dzięki jedzeniu własnoręcznie robionych przekąsek unikamy niezdrowych dodatków np. syntetycznych emulgatorów, wzmacniaczy smaku, zbyt dużej ilości soli czy cukru, który ma niekorzystny wpływ na nasze zdrowie (nie tylko tuczy, zakwasza, czy kradnie z organizmu ważną witaminę B1, ale jest też odpowiedzialny za cukrzycę, arteriosklerozę, osłabienie odporności organizmu i próchnicę, niewskazany absolutnie przy chorobach nowotworowych!). Opierając swoje domowe wyroby na świeżych owocach i warzywach, 100 % kakao, ksylitolu, czy nierafinowanych olejach korzystamy z ich niezwykłych wartości odżywczych, wspomagając tym samym proces leczenia i wzmacniając własne zdrowie.

Tym razem pokazaliśmy, jak zrobić domową ekocolę, czekoladowy pudding z awokado i domową ekonutellę. 

Z pewnością wiecie, że nie warto pić słodzonych napojów gazowanych (więcej o tym, dlaczego, przeczytasz klikając w LINK), szczególnie podczas choroby nowotworowej. Często jednak trudno zrezygnować z ich smaku. Na szczęście nie ma sytuacji bez wyjścia! Proponujemy przepis (na końcu artykułu) na pyszną, zdrową, domową ekocolę. Miniam!!!

Chcemy Was również przekonać do jedzenia awokado. Dlaczego warto to robić? Jakie ma właściwości?  Przeczytajcie poniżej:

  1. Działanie przeciwnowotworowe.
    Awokado to niezwykle bogate źródło witamin C, E i A, które są znanymi przeciwutleniaczami. Zwalczają wolne rodniki, które przyczyniają się do powstawania zmian nowotworowych. 
  2. Cholesterol i cukrzyca.
    Awokado zawiera bardzo dużo dobrego tłuszczu. Tłuszczowe kwasy oleinowe nie tylko obniżają poziom złego cholesterolu we krwi, przez co chronią serce, ale również przeciwdziałają występowaniu i rozwojowi nowotworów piersi u kobiet i prostaty u mężczyzn. Ponadto kwasy tłuszczowe wykazują działanie zapobiegające lub odwracające odporność insulinową, która jest jedną z przyczyn powstawania cukrzycy.
  3. Układ nerwowy.
    Dzięki witaminom z grupy B i potasowi awokado korzystnie wpływa na układ nerwowy.

Więcej o właściwościach awokado przeczytacie klikając w LINK

Wartości odżywcze awokado (w 100 g):

Wartość energetyczna – 160 kcal
Białko ogółem – 2.00 g
Tłuszcz – 14.66 g
Węglowodany – 8.53 g (w tym cukry proste 0.66)
Błonnik – 6.7 g

Witaminy:

Witamina C – 10.0 mg
Tiamina – 0.067 mg
Ryboflawina – 0.130 mg
Niacyna – 1.738 mg
Witamina B6  – 0.257 mg
Kwas foliowy –  81 µg
Witamina A – 146 IU
Witamina E – 2.07 mg
Witamina K – 21.0 µg

Minerały:

Wapń – 12 mg
Żelazo – 0.55 mg 
Magnez – 29 mg
Fosfor – 52 mg 
Potas – 485 mg
Sód – 7 mg 
Cynk – 0.64 mg

Kwasy tłuszczowe

nasycone – 2.126 g
jednonienasycone – 9.799 g
wielonienasycone – 1.816 g

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

Do ściągnięcia PRZEPIS EKO COLA I NIE TYLKO

 

 

Zapisz się na newsletter

Wyślemy porcję porad, inspiracji i zaprosimy na wydarzenia organizowane przez naszą fundację

© 2016 Fundacja Małgosi Braunek „Bądź”. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Realizacja: PureWeb