(Український текст внизу
)
Cześć drogie osoby,
już w najbliższą niedzielę zapraszamy do warszawskiego Jazdowa (jesteśmy w Zaczarowanym Ogrodzie, domek 3/17, na inaugurację jesiennej odsłony cyklu Gotuj, jedz, poznawaj! I Готуй, їж, знайо! Wstęp wolny!
Niedzielne spotkanie będzie połączone z Podróżnych Fest #1, czyli celebracją roku działalności Podróżnych Ugościć.
Tym razem będziemy gotować KULISH ukraiński z sosem grzybowym. Kozacy i kozaczki gotowali kulisz prawie codziennie. Po likwidacji Kozaków Zaporoskich, kozacy/kozaczki osiedlili się na rozległym terytorium Ukrainy. Przepisy kuchni kozackiej były przekazywane z pokolenia na pokolenie, modyfikowane, a dziś istnieje wiele wersji gotowania kulishu. O tym smacznym daniu pisał w swojej “Eneida” ukraiński pisarz Ivan Kotliarewski
Spotkania Gotuj, jedz, poznawaj! I Готуй, їж, знайо, odbywają się w ramach wspólnego programu Fundacji Małgosi Braunek “Bądź” i Blyzkist w warszawskim Jazdowie. Projekt finansowany przez Fundusz Obywatelski im. Henryka Wujca Fundacja dla Polski
Do zobaczenia !
Ogromne podziękowania dla wszystkich zaangażowanych w pomoc i organizację przyjaciół, dzięki którym realizujemy nasz projekt solidarnościowy także jesienią
Fundusz Obywatelski im. Henryka Wujca Fundacja dla Polski
Blyzkist
Orina Krajewska
Taras Gembik
Kaja Kusztra (autorka identyfikacji wizualnej, dziękujemy!)
Agnieszka Lewalska – Graczyk
Karolina Sienkiewicz
Krzysztof Nowiński
Aleksandra Nowińska
Joanna Jakubowicz
Coco Kate
Maria Nowakowska
Tetiana Skrypnyk
Eugene Moiseenko
Agnieszka Zakrzewska
Otwarty Jazdów.
Привіт, дорогі,
цієї неділі, 18 вересня, запрошуємо вас до @zaczarowanyogrod на нашу серію заходів «Готуємо, їмо, знайомимось» в рамках Подорожуючі Fest #1 з 12:00.
Цього разу ми будемо готувати український КУЛІШ під грибним соусом. Козаки та козачки варили куліш чи не щодня. Після ліквідації запорозького козацтва козаки / козачки розселилися на величезній території України. Рецепти козацької кухні передавалися з покоління в покоління, видозмінювалися, і сьогодні існує безліч варіантів приготування кулішу. Про цю смачну страву писав український письменник Іван Котляревський у своїй «Енеїді».