Oś jelita- mózg, czyli o tym jak nasze bakterie jelitowe rządzą emocjami?

Rola mikrobioty jelitowej mocno wykracza poza funkcje związane z układem pokarmowym o
czym coraz więcej wiemy. Poza kontrolowaniem pracy jelit, bakterie jelitowe wpływają między
innymi na układ immunologiczny, gospodarkę węglowodanową, kościec, kompozycję składu ciała oraz na pracę mózgu i naszą kondycję mentalną.

Jelitowy układ nerwowy oraz mózg są ze sobą w stałym kontakcie, wpływając na nasze samopoczucie i stan zdrowia. Szlak pomiędzy układem pokarmowym a centralnym układem nerwowym człowieka nazywamy osią mózgowo – jelitową. Bakterie jelitowe mają zdolność produkcji licznych neuroprzekaźników, takich jak serotonina, melatonina, GABA, katecholaminy, histamina, acetylocholina. Wszystkie te substancje biorą udział w komunikacji w obrębie mikrobioty jelitowej, mogą także wpływać na funkcje mózgu i zachowanie.

Coraz większym zainteresowaniem cieszy się temat psychobiotyków. Są to bakterie probiotyczne, które spożywane w odpowiednich dawkach wykazują wpływ na funkcjonowanie osi jelitowo-mózgowej, dzięki czemu mogą pozytywnie wpływać na zdrowie psychiczne pacjenta. Badania przeprowadzane na ludziach pokazują , że nawet 4 tygodnie podawania probiotyku zawierającego szczepy Lactobacillus helveticus R0052 i Bifidobacterium longum R0175 obniżyło u badanych osób poziom kortyzolu w porównaniu do placebo. Wykazano również zmniejszenie odczuwanego lęku i zaburzeń depresyjnych oraz poprawę zdolności radzenia sobie w sytuacjach stresowych na co dzień.

Co zatem możemy zrobić aby wesprzeć swoje zdrowie psychiczne? Wykonać najczulsze badanie mikrobioty jelitowej KyberBiom. Dzięki takiej diagnostyce jesteśmy w stanie sprawdzić stan naszych bakterii oraz grzybów, ocenić szczególnie ważną grupę drobnoustrojów neuroaktywnych
pełniących kluczowe funkcje w komunikacji jelito-mózg i wytwarzających GABA, który ma działanie
uspakajające. Wykonując badanie otrzymujesz opis wyniku, celowaną probiotykoterapię, zalecenia
żywieniowe oraz wsparcie kadry specjalistów podczas bezpłatnych konsultacji telefonicznych. Instytut Mikroekologii jest czuły na Twoje wnętrze!

Materiał ekspercki przygotowany przez dietetyczkę Darię Kotek z Instytutu Mikroekologii w Poznaniu