Wspólna kuchnia w CSW Zamek Ujazdowski (29 września)
🍲 Razem z kolektywem ГALAS i Centrum Sztuki Współczesnej Zamek Ujazdowski zapraszamy na warsztaty kulinarne prowadzone przez zaproszonych gości, których łączy doświadczenie przymusowej migracji. Warsztaty odbywają się w ramach projektu rezydencyjnego Wspólne pole w CSW.
Wspólna kuchnia to doświadczenie wymiany wiedzy o przodkach i codziennych przeżyciach osób, które dzielą doświadczenia migracji i uchodźstwa. Goście projektu zapraszają nas do odkrywania korzeni kulturowych, z których wyrastają zwyczaje towarzyszące jedzeniu w ich rodzimych społecznościach, obecnie dotkniętych opresją, by ukazać, że każdy ich posiłek łączy się dziś z opowieścią o przetrwaniu i oporze.
Spotkamy się w tej przestrzeni, aby celebrować różnorodność i ułatwiać im ukojenie, wspierać i wzmacniać ich społeczną odporność. Poza dzieleniem się jedzeniem wymienimy się historiami, będziemy rozwijać wzajemną empatię i podtrzymywać naszą zbiorową pamięć – diasporyczną i lokalną, by tworzyć porozumienie, które podważa stereotypy i buduje solidarność.
Podczas pierwszego wydarzenia spotkamy się z Amsal Faizi i przygotujemy wspólnie afgańską wegetariańską potrawę Burani Badnjan.
📍 @u-jazdowski, Laboratorium, start godz. 12:00 -14:00
🟠 Wstęp wolny, zapisy 👉 info@u-jazdowski.pl
Szczegóły & pełny opis TU.
💬 Amsal Faizi:
„Studiowałam nauki polityczne i stosunki międzynarodowe w Afganistanie i pracowałam jako asystentka nauczyciela w szkole. Ale po nadejściu talibów nie mogłam kontynuować studiów. Przyjechałam do Polski prawie 3 lata temu. Przez pierwsze miesiące mieszkałam w obozie dla uchodźców. Potem przeprowadziłam się do nowego miejsca i zaczęłam pracować w Baza Inclusive, a po pewnym czasie rozpoczęłam studia.
Danie, które chcę zrobić, to Burani Badnjan, czyli Bakłażan Burani. Składa się z pieczonego lub smażonego bakłażana, połączonego z jogurtem i doprawionego aromatycznymi ziołami i przyprawami. Danie jest podawane na ciepło lub w temperaturze pokojowej, dzięki czemu jest orzeźwiającym dodatkiem do posiłku. Burani Badnjan przypomina mi o moim rodzinnym kraju, w którym przygotowywałam je zwykle dla mojej rodziny lub gdy zapraszaliśmy gości do naszego domu”.
🤍 Wydarzenie Wspólna kuchnia jest organizowane przez kolektyw #Galas i powstało dzięki wsparciu Fundacji Małgosi Braunek Bądź i Krzysztof Nowiński.
🟠 Ze wspólnej kuchni powstanie też podcast w którym Orina Krajewska będzie rozmawiać z osobami prowadzącymi warsztaty o ich korzeniach, wspomnieniach, kulturze, tradycjach kulinarnych i tym jakie smaki łączą Polskę z ich krajem pochodzenia.