Gotuj, jedz, poznawaj! I Готуй, їж, знайо! Inauguracja jesiennej wspólnej kuchni

(🇺🇦Український текст внизу 👇)

Cześć drogie osoby,
już w najbliższą niedzielę zapraszamy do warszawskiego Jazdowa (jesteśmy w Zaczarowanym Ogrodzie, domek 3/17, na inaugurację jesiennej odsłony cyklu Gotuj, jedz, poznawaj! I Готуй, їж, знайо! Wstęp wolny!

Niedzielne spotkanie będzie połączone z Podróżnych Fest #1, czyli celebracją roku działalności Podróżnych Ugościć.

Tym razem będziemy gotować KULISH ukraiński z sosem grzybowym. Kozacy i kozaczki gotowali kulisz prawie codziennie. Po likwidacji Kozaków Zaporoskich, kozacy/kozaczki osiedlili się na rozległym terytorium Ukrainy. Przepisy kuchni kozackiej były przekazywane z pokolenia na pokolenie, modyfikowane, a dziś istnieje wiele wersji gotowania kulishu. O tym smacznym daniu pisał w swojej „Eneida” ukraiński pisarz Ivan Kotliarewski

Spotkania Gotuj, jedz, poznawaj! I Готуй, їж, знайо, odbywają się w ramach wspólnego programu Fundacji Małgosi Braunek „Bądź” i Blyzkist w warszawskim Jazdowie. Projekt finansowany przez Fundusz Obywatelski im. Henryka Wujca Fundacja dla Polski

Do zobaczenia 💙💛!

Ogromne podziękowania dla wszystkich zaangażowanych w pomoc i organizację przyjaciół, dzięki którym realizujemy nasz projekt solidarnościowy także jesienią 👉
Fundusz Obywatelski im. Henryka Wujca Fundacja dla Polski
Blyzkist
Orina Krajewska
Taras Gembik
Kaja Kusztra (autorka identyfikacji wizualnej, dziękujemy!)
Agnieszka Lewalska – Graczyk
Karolina Sienkiewicz
Krzysztof Nowiński
Aleksandra Nowińska
Joanna Jakubowicz
Coco Kate
Maria Nowakowska
Tetiana Skrypnyk
Eugene Moiseenko
Agnieszka Zakrzewska
Otwarty Jazdów.

🇺🇦 Привіт, дорогі,
цієї неділі, 18 вересня, запрошуємо вас до @zaczarowanyogrod на нашу серію заходів «Готуємо, їмо, знайомимось» в рамках Подорожуючі Fest #1 з 12:00.

Цього разу ми будемо готувати український КУЛІШ під грибним соусом. Козаки та козачки варили куліш чи не щодня. Після ліквідації запорозького козацтва козаки / козачки розселилися на величезній території України. Рецепти козацької кухні передавалися з покоління в покоління, видозмінювалися, і сьогодні існує безліч варіантів приготування кулішу. Про цю смачну страву писав український письменник Іван Котляревський у своїй «Енеїді».

UDOSTĘPNIJ TEN ARTYKUŁ