Kręgosłup to podstawa

Home Kręgosłup to podstawa
1 na 3

bóle pleców są jedną z trzech najczęstszych przyczyn wystawiania zwolnień lekarskich i absencji w pracy

populacji ma lub będzie miało problemy z bólami pleców

choroby kręgosłupa dotykają ponad 30% naszej populacji

Kongres “Kręgosłup to podstawa” to cykliczne wydarzenie, które odbywa się w Siedlcach, Zgromadzeni lekarze, fizjoterapeuci oraz eksperci Fundacji “Bądź” w unikatowej, holistycznej konwencji konferencyjno-warsztatowej analizują rozmaite przypadki medyczne, procedury, wypracowane i wdrożone techniki medyczne w zakresie schorzeń kręgosłupa. Jest to kolejne wyjątkowe przedsięwzięcie, w którym z powodzeniem łączymy świat medycyny konwencjonalnej z holistycznymi praktykami wzmacniającymi nasz organizm.
To szansa dla personelu medycznego, specjalizującego się w tej dziedzinie na poszerzenie wiedzy, nawiązanie relacji. To również okazja dla mieszkańców regionu Siedlec na korzystanie z warsztatów poprawiających kondycję kręgosłupa ponieważ celem tego projektu jest edukacja oraz dostarczenie gotowych wskazówek w zakresie podstawowych, najczęściej występujących problemów jakie dotyczą kręgosłupa.
Program obejmuje: prawidłowe oddychanie, jako skuteczny czynnik wspierający zdrowie i leczenie wielu dolegliwości, zdrową dietę oraz ćwiczenia na kręgosłup. Zdrowy kręgosłup pozwala cieszyć się dobrą kondycją fizyczną i psychiczną przez długie lata, tymczasem choroby kręgosłupa to grupa schorzeń, z którymi zmaga się większość ludzi. Z badań epidemiologicznych przeprowadzonych w krajach uprzemysłowionych wynika, że aż 80% populacji ma lub będzie miało problemy z bólami pleców.
 Ból, który jest pierwszym objawem choroby kręgosłupa potrafi w znaczący sposób obniżyć jakość naszego życia. Schorzenia te są też jednym z najlepszych przykładów grupy chorób, w których podejście holistyczne łączące zastosowanie nowoczesnych technik operacyjnych, rehabilitacyjnych z tradycyjną wiedzą obejmującą praktykę jogi, odpowiednie ćwiczenia oddechowe, właściwą dietę może zapewnić najlepsze efekty terapeutyczne i profilaktyczne. Nasza dwudniowa konferencja obejmująca wykłady połączone z warsztatami skierowana jest zarówno do lekarzy specjalistów neurologów, fizjoterapeutów jak i samych pacjentów. Wszystkich zainteresowanych serdecznie zapraszamy. Prof. n. dr hab. Paweł Nauman
Organizatorami przedsięwzięcia są:
  • Centrum Leczenia Chorób Kręgosłupa – Mazowiecki Szpital Wojewódzki w Siedlcach im. Św. Jana Pawła II,
  • Uniwersytet Przyrodniczo Humanistyczny w Siedlcach
  • oraz Fundacja Małgosi Braunek „Bądź“.