Kuchnia i medycyna XXI wieku. O książce

Autorzy: dr n.med., hematolog Artur Jurczyszyn i prof. dr hab. n. med. Aleksander Skotnicki – hematolog, transplantolog, specjalista chorób wewnętrznych, lekarze z Krakowa.

Wydane przez: Fundacja Centrum Leczenia Szpiczaka, 2015

Aktualnie uważa się, że około 30 % wszystkich nowotworów ma związek z niewłaściwymi zwyczajami dietetycznymi.

Książka jest skierowana przede wszystkim do osób chorujących na nowotwory i ich rodzin, które często pytają lekarzy hematologów i onkologów, czy ze swojej strony mogą uzupełnić konwencjonalne postępowanie terapeutyczne, m.in. poprzez odpowiednią dietę czy zmianę zwyczajów żywieniowych. We współczesnej medycynie (zwłaszcza w onkologii) prozdrowotne zwyczaje żywieniowe mogą mieć wpływ na prewencję , na wyniki leczenia chorujących lub na jakość życia osób z chorobą nowotworową.

Właściwe odżywianie może zmniejszyć ryzyko zachorowania zarówno wówczas, gdy nie stosuje się jeszcze terapii przeciwnowotworowej, jak i po jej zakończeniu.

Zamieszczone w tej książce informacje pozostają w zgodzie z koncepcją holistycznego podejścia do człowieka i medycyny. Zastosowanie ich w praktyce może się przyczynić do zmniejszenia zapadalności na nowotwory, do poprawy wskaźników wyleczalności i jakości życia chorych.

Prawidłowe żywienie powinno stać się częścią terapii, wspomagać ją, a niekiedy być jej głównym elementem. Książka składa się z siedmiu tematycznie ze sobą powiązanych rozdziałów, z których każdy stanowi rodzaj krótkiego kompendium wiedzy. W rozdziale opisującym postępowanie w przypadku pacjenta chorego na nowotwór przyjęto za punkt wyjścia objawy uboczne, towarzyszące terapii przeciwnowotworowej – takie jak brak apetytu, nudności, wymioty, etc. Autorzy proponują zalecenia żywnościowe, które mogą zmniejszyć dyskomfort psychiczny i fizyczny chorego. Walorem praktycznym książki są zalecenia żywieniowe związane ze specyfiką danego nowotworu oraz wskazówki dotyczące postępowania dietetycznego po zakończeniu leczenia. W książce nie zabrakło tematów na temat profilaktyki chorób nowotworowych. Wspomniane są również diety uważane za alternatywną drogę leczenia nowotworów. Poradnik ma walory zarówno praktyczne, jak poznawcze. To nowoczesny interdyscyplinarny podręcznik, który porządkuje istniejącą w tym zakresie wiedzę, uczy jak postępować, i daje nadzieję dla leczonych i leczących na zbilansowaną i urozmaiconą dietę w przebiegu chorób nowotworowych. (z recenzji prof. dr hab. Juliusza Przysławskiego).

POWIĄZANE POSTY

Powrót do zdrowia. O książce
Autor: Carl Simonton Wydane przez: Ravi, 1998 Ponad piętnaście lat temu u Reida Hensona wykryto rzadką, nieuleczalną postać nowotworu. Lekarze dawali mu niecałe dwa lata [...]
21 sty 2016