Znamy nazwiska laureatów Plebiscytu Ekologicznego Lista ORGANIC LIFE TOP 50, którzy zostali docenieni przez Jury składające się przede wszystkim z naukowców zorientowanych na ekologię, etykę i edukację. Spośród 88 Nominowanych w tym roku – drogą obrad – Jury wybrało 42 Laureatów i 8 osób wyróżnionych. Gala Finałowa miała miejsce 17 września 2022 r. na terenie Atlas Areny podczas drugiego dnia Targów Natura Food i beECO na zaproszenie Miejskiej Areny Kultury i Sportu Sp. z o.o. w Łodzi.
Długofalowym celem Plebiscytu jest systematyczne tworzenie listy najlepszych z najlepszych, jeśli chodzi o działaczy na polu ekologii w różnych sferach naszego życia, zarówno w rolnictwie, pszczelarstwie, produkcji żywności, kosmetyków, środków wspierających uprawy, w sferze działań na rzecz zwiększania świadomości Polaków na temat znaczenia ekologii dla naszej przyszłości. W Plebiscycie przyznawane są wyróżnienia aż w 50 kategoriach!
A oto Laureaci Plebiscytu Ekologicznego :
1. Kategoria – GOSPODARSTWO ROLNE: Bohdan Stankiewicz, Gospodarstwo Eko Złotna
Rolnik wyróżniający się uprawą dawnych odmian zbóż oraz ich przemiałem we własnym młynie żarnowym. Prowadzi sprzedaż zbóż gotowych do przemiału na domowych młynkach żarnowych. Entuzjasta i propagator modelu „od pola do stołu”.
2. Kategoria – GOSPODARSTWO PASIECZNE, Łukasz Karol Uliasz, Apicultura Polska „Leki z Pasieki”
Pszczelarz prowadzący pasiekę z 70-letnią tradycją i oferujący apiterapię medyczną, ekologiczne miody, pierzgę, pyłek kwiatowy, mleczko pszczele, propolis zwalczający patogeny, ale i działający jako bariera ochronna przeciw chorobom narządów wewnętrznych. Rzeczoznawca chorób pszczół. Edukator z zakresu apiterapii. Specjalista pozyskiwania i konfekcjonowania produktów pszczelich i towaroznawstwa zielarskiego, dyplomowany naturopata.
3. Kategoria – PLANTATOR OWOCÓW MIĘKKICH, Andrzej Nowak, Borówkowy Gaj
Plantator specjalizujący się w uprawie borówki amerykańskiej, od 8 lat – w systemie ekologicznym. Oprócz sprzedaży świeżych owoców oferuje powidła borówkowe, soki i ocet borówkowy o niezwykle oryginalnym smaku. Traktuje plantację bakteriami probiotycznymi, które uzdrawiają ziemię zwiększając jej siłę rodną. Członek sieci gospodarstw demonstracyjnych.
4. Kategoria – SADOWNIK, Bożena Pochodyła i Marek Kruk, Sad Ekologiczny BM Ogrody Bio Jabłko
Sadownicy oferujący niezwykły, świeżo tłoczony, 100% naturalny i ekologiczny sok jabłkowy pochodzący z sadu na terenie Wolanki – części Parku Krajobrazowego w Dolinie Baryczy. Do produkcji soku używane są owoce pochodzące ze starych odmian jabłoni. Na wyróżnienie zasługuje duże zaangażowanie w ochronę środowiska, a także zastosowanie dawnego systemu tłoczenia za pomocą przekładek wiklinowych, wyścielonych tkaniną z bawełny, dzięki czemu uzyskiwany jest niezwykły kolor i smak soku. Zachowana jest też większość walorów zdrowotnych, jakie posiadają świeże jabłka.
5. Kategoria – PRZETWÓRSTWO OWOCÓW, Magdalena i Janusz Babicz, Polubio Sp. z o.o.
Przetwórcy zajmujący się produkcją mrożonek i soków z ekologicznych, sezonowych warzyw i owoców, wyróżniający się poddawaniem badaniom wszystkich surowców i samodzielnym nadzorem zbiorów.
6. Kategoria – WINNICE, Agnieszka Joanna Rousseau, Winnice Wieliczka – WPW VINASPORA Sp. z o.o.
Założycielka winnicy, w której biodynamika to nie tylko pomysł na prowadzenie upraw, ale również styl życia wyróżniający się głębokim szacunkiem do przyrody. Stosowane preparaty biodynamiczne nie służą do zwalczania czy zabijania, a do odtwarzania równowagi w ekosystemie i podnoszenia odporności uprawianych roślin.
7. Kategoria – HURTOWNIK, Paweł Muras, NOMAK Sp. z o.o.
Właściciele stawiają sobie za cel upowszechnianie naturalnych produktów i suplementów diety sprzyjających utrzymaniu zdrowia. Jako jedni z pierwszych w Polsce wprowadzili do swojej oferty ekologiczny olej kokosowy tłoczony na zimno, a krótko potem ziele czystka i omułka zielonowargowego – często stosowanych w naturoterapii. Hitem są ekologiczne kremy balsamiczne z mango, daktyli i granatu połączone z octem winnym brandy. Ta hurtownia, to specjalista w dziedzinie dystrybucji produktów wegańskich i bezglutenowych.
8. Kategoria – PRODUCENT KASZ I MĄK, Patryk i Aleksandra Stelmaszczyk, Młyn EKO Hillar
Rodzina będąca pionierem bio młynarstwa w Polsce, zajmująca się tradycyjną produkcją certyfikowanej mąki oraz dystrybucją ekologicznych produktów. Posiadany młyn wodny napędzany jest turbiną zapewniającą zieloną energię elektryczną od dekad. Równoległe gospodarstwo agroturystyczne umożliwia wypoczynek w samym sercu Warmii i Mazur – na terenie Welskiego Parku Krajobrazowego.
9. Kategoria – PRODUCENT HERBAT, Christos Markopoulos, GRECO Bio Products
Producent herbat zajmujący się sprzedażą greckich produktów ekologicznych, głównie leczniczych oraz aromatycznych ziół i przypraw. Zbiór, suszenie, przetwarzanie, sortowanie ziół i pakowanie odbywa się ręcznie, z dala od światła słonecznego, co pozwala chronić i zachowywać wszystkie właściwości ziół bez zmian.
10. Kategoria – PRODUCENT ZIÓŁ, Małgorzata i Paweł Staniszewscy, Eco Mindset Sp. z o.o.
Producenci promujący samodzielną uprawę bio żywności, czyli całoroczny dostęp do świeżej, ekologicznej zieleniny w postaci mikro listków ośmiu różnych roślin. Oferują również szeroką gamę najwyższej jakości ekologicznych produktów spożywczych zapakowanych w zwrotne słoiki, minimalizując powstawanie odpadów w postaci opakowań po wyrobach żywnościowych. Podejmują społeczne inicjatywy promujące zdrowe, naturalne uprawy, robienie zakupów bezpośrednio od lokalnych rolników, a więc też maksymalne skrócenie łańcucha dostaw.
11. Kategoria – PRZETWÓRSTWO WARZYW, Piotr Woźnicki, Gospodarstwo Ekologiczne SĄTYRZ
Przetwórca warzyw używający naturalnej solanki źródlanej z Kołobrzegu, odkrytej w XII w., zapewniający bogactwo mikroelementów w wytwarzanych kiszonkach.
12. Kategoria – PRODUCENT TŁUSZCZÓW ROŚLINNYCH, Monika Styczek- Kuryluk, Ekologiczne Gospodarstwo Rolne Monika Styczek-Kuryluk
Gospodarstwo z certyfikatem ekologicznym specjalizujące się w tłoczeniu oleju z prażonych pestek dyni uprawianej w regionie Lublina przy użyciu tłoczni z drewna, a także uprawiające grykę, orkisz i fasolę red kidney.
13. Kategoria – PRODUCENT PRZYPRAW, Frank Lantz, Sustainable Food BY LANTZ
Twórca wyróżniający się serią ekologicznych, rewolucyjnych przypraw opartych o smak UMAMI, rekreujących klasyczny smak rosołu i przypraw do zup i mięs oparte wyłącznie na surowcach, które są wegańskie, ekologiczne, wolne od alergenów i posiadające tzw. czystą etykietę, zachęcających światowych szefów kuchni do eksperymentowania zupełnie z nowym światem smaków! Dodam, że marka jest w trakcie poszukiwania nowego dystrybutora w Polsce.
14. Kategoria – PRODUCENT ŻYWNOŚCI ZWIERZĘCEJ, Waldemar i Tomasz Maziejuk, Rodzinne Gospodarstwo Ekologiczne „FIGA” s.c.
Rodzinna hodowla licząca około 300 kóz mlecznych, znajdująca się na granicy Beskidu Niskiego i Bieszczadów – jednym z najczystszych przyrodniczo miejsc w Polsce. Mleko kozie i sery z tej hodowli mają bogate właściwości odżywcze i zdrowotne, a kozie mleko polecane jest dzieciom i alergikom. Sery białe, podpuszczkowe bundz i bryndza, dojrzewające, wołoskie i farmerskie, twarożki, domowe masło, surowe mleko i serwatka są certyfikowane w systemie rolnictwa ekologicznego.
15. Kategoria – PRODUCENT KOSMETYKÓW DO WŁOSÓW, Elżbieta Sanojca, HERBATINT Farby do włosów
Marka kierująca się od zawsze silnym poczuciem odpowiedzialności, stawiająca na wartości korzystne zarówno dla środowiska, jak i dla Klientów. 100% organiczna farba Herbatint #VegetalColor zapewnia pielęgnacyjne właściwości i naturalne refleksy, a jednocześnie bezpieczeństwo dla naszego zdrowia i dla naszej planety.
16. Kategoria – PRODUCENT KOSMETYKÓW PIELĘGNACYJNYCH, Martin Saahs, Günter Stöffelbauer, dieNikolai from Niceshops GmbH
Rekomendowane dla suchej i wrażliwej skóry kosmetyki do pielęgnacji twarzy, certyfikowane znakiem Demeter, posiadające w swoim składzie wosk pszczeli, ekstrakty z roślin i olejki, dzięki którym skóra otrzymuje najwyższej klasy składniki odżywcze oraz nawilżenie, przez co cera staje się wzmocniona i zrelaksowana. Martin Saahs & Günter Stöffelbauer ustanowili markę dieNikolai, by zaklinać dobroczynne właściwości winogron w odżywcze kremy pielęgnacyjne.
17. Kategoria – PRODUCENT URZĄDZEŃ I AGD, Monika Starecka-Wujcik, A-PIC DESIGN
Pompy ciepła będące wynikiem połączenia polskiej myśli technicznej z podzespołami renomowanych firm branży chłodniczej. Wykwalifikowany zespół instalatorsko–monterski oraz wieloprofilowa kadra biurowa przyczyniają się do wysokiej efektywności i niezawodności oferowanych instalacji. Pompy ciepła to ekologiczna rewolucja w ogrzewaniu i dbałość o środowisko naturalne.
18. Kategoria – PRODUCENT AKCESORIÓW DOMOWYCH, Karolina Brukarczyk-Roguszka, HUSSKA
HUSSKA to marka tekstyliów domowych – poszewek, kołder i wypełnień, wytwarzanych z przyjaznych środowisku włókien i materiałów, takich jak bawełna organiczna, eukaliptus i kapok. Wszystkie wyroby posiadają certyfikaty OEKO-TEX i certyfikaty Tencel Feels so right, co oznacza, że włókna użyte do ich produkcji nie zawierają szkodliwych dla zdrowia substancji chemicznych, jak również pochodzą z kontrolowanych i zrównoważonych upraw, nie szkodząc środowisku naturalnemu. Wypełnienia poduszek i kołder tworzone są wyłącznie z włókien roślinnych, są więc również odpowiednie dla wegan i osób, które są uczulone na zwierzęcy puch czy pierze.
19. Kategoria – PRODUCENT AKCESORIÓW DZIECIĘCYCH, Zbigniew Marek Pośpiech, Buy4baby Sp. z o. o. – Virgel Kids
Virgel Kids to marka szwedzkich sztućców wykonanych z najwyższej jakości drewna wiśniowego, zaprojektowanych z myślą o najmłodszych dzieciach, które chcą próbować jeść samodzielnie. Ekologiczne sztućce to przyjazna dla środowiska alternatywa dla sztućców z tworzyw sztucznych. Bezpieczeństwo, zdrowie i funkcjonalność to cechy wspólne marek oferowanych przez firmę Buy4baby Sp. z o. o.
20. Kategoria – PRODUCENT SUPLEMENTÓW, Barbara Rusiecka-Górniak, Czarna Malina
Twórczyni ekologicznej plantacji czarnej maliny, dążąca do uzyskania odżywczego „eliksiru”. Owoce czarnej maliny stanowią najbogatsze źródło naturalnych antyoksydantów: zawierają antocyjany, pochodne kwasu elagowego, witaminy C i E oraz miedź i żelazo, polecane w prewencji zmian nowotworowych przełyku, żołądka, jelita grubego i jamy ustnej. Badania potwierdziły hamowanie proliferacji komórek nowotworowych i wpływ na apoptozę nie powodując zmian w komórkach prawidłowych. Wysoki poziom witaminy C wpływa pozytywnie na układ immunologiczny i jest nieoceniony w normalizacji pracy układu odpornościowego u dzieci i dorosłych. Pierwsza w Polsce certyfikowana ekologicznie plantacja czarnej maliny, której wyroby pozbawione są dodatków: wody, cukru i konserwantów.
21. Kategoria – LEKARZ ALERGOLOG, dr n. med. Danuta Myłek, Prywatny Gabinet Alergologiczny PROGRES
Specjalista alergolog i dermatolog, pionierka alergologii na Podkarpaciu, od 30 lat popularyzująca wiedzę nt. profilaktyki alergii, zarówno wśród lekarzy i położnych, jak i wśród społeczeństwa w całym kraju. Prowadzi szkolenia, wykłady, jest autorką kilku książek propagujących leczenie z uwzględnieniem diety i ekologicznego stylu życia, pogromczyni produktów typu fast-food oraz żywności pochodzącej z rolnictwa konwencjonalnego, skażonej środkami chemicznymi, a przede wszystkim glifosatem. Żyje w zgodzie z naturą i przysięgą Hipokratesa.
22. Kategoria – LEKARZ GINEKOLOG, dr n. med. Tadeusz Oleszczuk, Gabinet Ginekologiczno-Położniczy
Specjalista ginekolog-położnik, holistycznie podchodzący do leczenia pacjentów z uwzględnieniem profilaktyki polegającej na eliminacji z diety zbędnych toksyn, których nie ma w żywności ekologicznej. Jeden z niewielu lekarzy mówiących głośno na temat szkodliwości glifosatu obecnego na talerzu niemal wszystkich Europejczyków i Amerykanów. Autor książek, wykładowca, edukator zdrowia w opiece zdrowotnej upatrujący szansy na podniesienie poziomu promocji zdrowia i profilaktyki w Polsce.
23. Kategoria – NAUKOWIEC, Prof. dr hab. Beata Kuczyńska, SGGW
Ekspertka w dziedzinie ekologicznej produkcji zwierzęcej i pierwsza naukowczyni w SGGW badająca jakość mleka ekologicznego w porównaniu z mlekiem konwencjonalnym. Autorka prac naukowych w tym zakresie i twórczyni specjalnego zespołu badawczego na Wydziale Nauk o Zwierzętach. Wykłada tematykę ekologicznej hodowli zwierząt w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie dla studentów rolnictwa z Polski i z zagranicy. Pionierka badań naukowych z zakresu ekologicznej hodowli zwierząt i ekologicznego mleka w skali całego kraju.
24. Kategoria – KLUB, Barbara Ewa Wojtaszek, Fundacja Klub Myśli Ekologicznej
Aktywistka Śląskiego Ruchu Klimatycznego, prezeska zarządu Fundacji Klub Myśli Ekologicznej zachęcająca poprzez działalność edukacyjną do zakładania małych grup, tworzenia bliskich relacji, wspierania się̨ nawzajem. Twórczyni Szkoły Integralnej Ekopsychologii oferującej unikatowy kurs integralnej ekopsychologii – podejścia, które łączy działanie na rzecz przyrody i świata z procesem wewnętrznej przemiany na poziomie wiedzy, emocji i świadomości.
25. Kategoria – STOWARZYSZENIE, Sylwia Czubat, Dawid Michał Czubat, Marcin Maksymilian Czubat, Stowarzyszenie Postaw Na Zdrowie – Plony od rolnika
Organizacja pozarządowa z Podkarpacia zawiązana z zamiłowania do zdrowia, zrzeszająca rodziny i prowadząca działalność na rzecz społeczności lokalnej. Prowadzi bezpłatny portal promujący sprzedaż bezpośrednią, działalność publiczną na rzecz poprawy świadomości i promowania zdrowego trybu życia społeczności lokalnej, ekologii i ochrony zwierząt oraz ochrony dziedzictwa przyrodniczego, promocji wsi przez dostarczanie produktów rolnych ze wsi do miasta i upowszechnianie tradycji narodowej.
26. Kategoria – FUNDACJA, Adam Bohdan i Dawid Kaźmierczak, Fundacja Dzika Polska
Aktywiści podejmujący działania mające na celu ograniczanie masowych odstrzałów zwierząt poprzez monitoring skali odstrzałów, konsultacje aktów prawnych, nagłaśnianie odstrzałów oraz komentowanie ich w mediach, angażujący się̨ w ochronę pozostałości lasów naturalnych w kompleksach leśnych, zwłaszcza w Puszczach: Knyszyńskiej, Augustowskiej, Boreckiej, w Bieszczadach, nagłaśniający nadmierne i niezgodne z przepisami przypadki wycinki cennych i chronionych fragmentów lasu. Autorzy poradnika instruującego w jaki sposób obywatele i organizacje mogą angażować się w ochronę drzew. Organizatorzy niezliczonych i ważnych ekologicznie protestów i kampanii społecznych.
27. Kategoria – KOALICJA, Danuta i Waldemar Zarzyccy, ZRZESZENIE WYTWÓRCÓW POLSKIEGO ROLNICTWA EKOLOGICZNEGO im. Jana Pawła II „Rolnik Ekologiczny”
Rolnicy, którzy są zwolennikami naturalnych i przyjaznych dla środowiska metod wzmacniania odporności roślin na patogeny, stawiający na ochronę biologiczną poprzez angaż pożytecznych gatunków zwierząt, np. biedronkowate, roztocza drapieżne, ptaki.
28. Kategoria – FILM / KANAŁ YOUTUBE, ADOLF KUDLIŃSKI, ADOLF KUDLIŃSKI JUNIOR Kanał YouTube
Jeden z czołowych polskich kanałów dla środowiska preppersów, czyli osób specjalizujących się w przygotowaniu do przeżycia w trudnych warunkach. Wyróżnia się̨ takimi materiałami wideo jak „Przygotuj się̨ na BlackOut”, „Jak przeżyć trudne czasy?”, „Uprawa jedzenia w domu”, „Zakupy bezpośrednio od rolnika”, jak również promocją nasion BIO i ekologicznych środków czystości.
29. Kategoria – DZIAŁACZ NA RZECZ ZWIERZĄT, Wioletta Wiertel i Sebastian Szypuła, BOHEMA CLOTHING
Bohema Clothing wszystkie swoje produkty wykonuje bez użycia materiałów odzwierzęcych, jest marką wegańską, której specjalizacją są buty wykonane z ananasa, kaktusa i skóry z winogron Vegea®. Wnętrze butów wykończone jest organiczną mikrofibrą. Buty wykonywane są̨ ręcznie w Polsce. Marka stworzona przez Sebastiana Szypułę i Wiolettę Wiertel. Sebastian od ponad 20 lat jest weganinem i tworzy projekty butów ze skóry z roślin: sztyblety, botki, buty na obcasie, baleriny i sandałki.
30. Kategoria – INICJATYWA, Joanna Polit, POLE W ROSOLE
Aktywistka w Płockiej Kooperatywie Spożywczej, integratorka rolników ekologicznych pod szyldem „Pole w rosole” – sklepu ekologicznego mającego na celu wspieranie lokalnych dostawców. Prowadzi warsztaty edukacyjne na temat żywności ekologicznej oraz zachęca do odżywczej kuchni roślinnej i do rezygnacji z mięsa w diecie.
31. Kategoria – EDUKACJA ROLNIKÓW, dr hab. Krzysztof Kujawa, Pracownik naukowy w Instytucie Polskiej Akademii Nauk
Biolog, ornitolog, specjalność: ekologia krajobrazu rolniczego. Główny obiekt badawczy: zespoły ptaków lęgowych, owadów i pająków, a także ocena efektywności pasów kwietnych w zwiększaniu różnorodności biologicznej na terenach rolniczych i w redukcji liczebności agrofagów na ekologicznej uprawie zbożowej i ekologicznej uprawie marchwi. Wykładowca podczas licznych konferencji ekologicznych – dedykowanych podnoszeniu świadomości rolników na temat kształtowania środowiska i krajobrazu na terenach rolniczych. Autor publikacji, recenzji, streszczeń, książek i sprawozdań, członek towarzystw i działacz społeczny na rzecz ekologii.
32. Kategoria – EDUKACJA DLA DZIECI, Rodzina Gładysiaków, Ogród Ekologiczny Gładysiaków
Ogród ekologiczny w Wirach umożliwiający poznanie zarówno zasad ekologii, jak i sposobów na zdrowy styl życia poprzez warsztaty tematyczne. Zajęcia przeznaczone są̨ dla dzieci ze żłobków, przedszkoli i szkół podstawowych, ale mile widziana jest także młodzież i dorośli uczestnicy. Program zajęć edukacyjnych dostosowywany jest do wieku uczestników. Ogród i sad powstały w 1977 r.
33. Kategoria – KSIĄŻKA, Klaudia Sidorowicz, „Ogród probiotyczny – nowy sezon”
Autorka książki wspiera poczatkujących ogrodników i rolników odpowiadając na takie pytania: jak pielęgnować i jakie warunki zapewnić młodym siewkom, jak naturalnie odżywiać młode siewki, kiedy i w co wysiewać, jak przygotować własne eko podłoże nie korzystając z torfu, jak zostać mistrzem pielęgnacji roślin doniczkowych i jak ustrzec się przed szkodnikami. „Ogród probiotyczny – nowy sezon” zawiera też sposoby na przetwarzanie i przechowywanie własnych plonów, a także przepisy na szybkie i zdrowe posiłki poza sezonem.
34. Kategoria – SIEĆ HANDLOWA, Piotr Legutko i Marcin Bartoszewicz, PPHU LOGO s.c., EKOJEMY.pl
Sklep ekologiczny oferujący szeroką gamę produktów ekologicznych, od żywności organicznej, przez kosmetyki i przyjazne środowisku środki czystości, aż po suplementy diety – pozwala zadbać o siebie i własny dom, a jednocześnie o środowisko naturalne. Zespół sklepu ma ambicje kształtowania prozdrowotnych i proekologicznych postaw swoich konsumentów, wcielania w życie idei fair trade oraz wspierania lokalnych dostawców.
35. Kategoria – KUCHNIA, Joanna Baranowska, ORGANICZNI
Autorka bloga, który pomaga zmienić sposób odżywiania na zdrowszy i sprostać trudnym dietom. Należy do Kooperatywy Spożywczej DOBRZE i propaguje dostęp do lokalnej, polskiej żywności. Pokazuje jak utrzymać dom w czystości bez używania detergentów i jak skompletować apteczkę bez konwencjonalnych leków, zachęca swoich Czytelników do jazdy rowerem oraz do zakładania ogródków i kompostowników. Prowadzi grupę Fair Trade – Sprawiedliwy Handel i polscy konsumenci. Uczy poprzez warsztaty edukacyjne jak unikać wyrzucania jedzenia, jak segregować odpady, jak oszczędzać prąd i wodę. Propaguje kuchnię ekologiczną, recenzuje książki i przybliża ważne społecznie wydarzenia.
36. Kategoria – DIETETYK, Marzena Andrzejewska, COACHING DIETETYCZNY
Certyfikowana doradczyni żywieniowa, specjalizująca się̨ w coachingu dietetycznym, z wykształcenia magister biologii i dietetyki, a także zielarz fitoterapeuta. Od lat propaguje kuchnię według zasad ”5 przemian” i obserwuje pozytywny wpływ bogactwa przypraw na zdrowie swoich pacjentów. Promuje również aktywne formy spędzania czasu, jak taniec czy wędrówki piesze na szlakach górskich i leśnych, a zamiłowanie do ruchu przekazuje innym podczas autorskich zajęć ruchowych zaprojektowanych dla zdrowego kręgosłupa. Pomaga pokonać́ błędne nawyki żywieniowe i propaguje rolę ziół w budowaniu zdrowia.
37. Kategoria – ORGANIZATOR WYDARZEŃ MEDYCZNYCH, dr n. med. Agata Plech, PRZEJRZYJ NA OCZY
Specjalista chorób oczu, pełniąca funkcję Ordynatora Oddziału Okulistycznego Szpitala Śląskiego w Cieszynie, założycielka Centrum Medycznego Beskidmed, pasjonatka profilaktyki zdrowotnej i holistycznego podejścia do zdrowia i do człowieka. Organizuje wydarzenia edukacyjne propagujące łączenie różnych gałęzi medycyny i ekologii z korzyścią dla zdrowia swoich pacjentów i czytelników. Autorka książek edukacyjnych, które łączą wiedzę medyczną, zasady ekologicznego stylu życia i system Ajurwedy w jedną koncepcję zdrowia pod szyldem PRZEJRZYJ NA OCZY.
38. Kategoria – FIRMA BUDOWLANA, Katarzyna Blok-Bartkowiak i Bartosz Bartkowiak, MOBI HOUSE Sp. z o.o.
Rodzinna firma będąca pionierem na polskim rynku w produkcji domów typu tiny house, jest wynikiem pasji twórców marki do budownictwa w duchu minimalizmu rodem ze Skandynawii. Każdy domek powstaje w oparciu o indywidualne potrzeby przyszłego właściciela i zostaje skrojony jak garnitur szyty na miarę. Całoroczne domki mobilne pozwalają przyszłym posiadaczom stawiać pierwsze kroki w kierunku ekologii i minimalizmu, redukować konsumpcję i zużycie zasobów naturalnych, a w wersji offgrid – umożliwiają życie bez comiesięcznych rachunków w pięknych okolicznościach przyrody, z dala od miast i autostrad.
39. Kategoria – HOTEL, Grażyna Wrona, Manor House Witalna Wioska i Hotel SPA
Obiekt, w którym zatrzymuje się czas i można czerpać z dobrodziejstw Alchemii Zdrowia® – unikatowej Akademii Holistycznej, w której można nie tylko skorzystać z odmładzających zabiegów, ale także wziąć udział w warsztatach edukacyjnych. Kuchnia hotelowa serwuje częściowo ekologiczne a częściowo lokalne produkty i wyroby własne. Witalna Wioska® SPA oferuje ścieżki edukacyjne: przyrodniczą, historyczną i rekreacyjną oraz energetyczny Ogród Medytacji z Kamiennym Kręgiem Mocy, Spiralą Energetyczną, Ogrodem Zen – stanowią one replikę słynnego ogrodu w Kioto, Piramidy Horusa i labiryntu w Chartres.
40. Kategoria – INNOWACJA, Katarzyna Młynarczyk, Handelek – Lokal Zero Waste
Krakowska piekarnia – lokal stworzony zgodnie z zasadami zero waste, blisko współpracujący z lokalnymi rolnikami. Innowacyjne projekty prowadzone przez Handelek, to Rebread, czyli zagospodarowywanie niesprzedanego pieczywa oraz Breadbucha, czyli kombucha z chleba, a także grzyby, pleśń koji i smak umami.
41. Kategoria – PRODUCENT OPAKOWAŃ, Anna Radoń-Cholewa, AJC System teco+
Producent innowacyjnej torby gospodarczej „ekoska” do pakowania zakupów spożywczych, wykonanej w 100% z nici bawełnianej. Produkt w pełni kompostowalny w warunkach naturalnych, wykonany z ekologicznych materiałów – nie szkodzi środowisku, a po wyrzuceniu do gleby staje się nawozem dla roślin. Produkt jest bezpieczny dla zdrowia i produktów spożywczych, może służyć około 2 lat.
42. Kategoria – PRODUCENT NACZYŃ, Michał Łukasz Siemieniuk, NOVIGO FILMS Sp. z o.o.
Marka LOVE NATURE to naczynia biodegradowalne z pulpy trzciny cukrowej, słomki oraz pojemniki papierowe. Pulpa pozostająca jako odpad po produkcji cukru – czyli po wyciśnięciu soku z trzciny cukrowej, najczęściej spalana albo odrzucana – stanowi atrakcyjny surowiec do produkcji naczyń jednorazowych, które zazwyczaj powstają z plastiku lub z włókna drzewnego. Zdecydowana większość produktów LOVE NATURE ulega naturalnemu rozkładowi na kompostownikach, gdyż nie są one powlekane folią plastikową – wyroby posiadają certyfikat OK COMPOST.
A oto 8 wyróżnień́:
Kategoria – PRZETWÓRSTWO WARZYW, Adam Piskorek, ŻUR od Piskorka BIO
Kategoria – PRODUCENT MAKARONU, Jarosław Paweł Fabijański, RODZINNA WYTWÓRNIA MAKARONU FABIJAŃSCY
Kategoria – PRODUCENT ŚRODKÓW WSPIERANIA ROŚLIN, P.P.H. ADW Sp. z o.o., Emulpar 940 EC
Kategoria – PRODUCENT ŚRODKÓW WSPIERANIA GLEBY, Wojciech Lis, KRONEN by Lasland Sp. z o. o.
Kategoria – OGRODNICTWO, Marta Góra, OGRODY Marta Góra
Kategoria – OSOBOWOŚĆ, Ewa Podolska, DZIENNIKARKA RADIOWA
Kategoria – PRODUCENT OPAKOWAŃ, Novamont S.p.A., Mater-Bi
Kategoria – PRODUCENT NACZYŃ, Dominik Paweł Mielczarek i Piotr Paweł Sokół, Natural Pack Sp. z o.o.
Gala Finałowa Organic Life TOP 50 to swojego rodzaju pretekst do integracji polskich bohaterów ekologii i nieco rozrywkowy sposób na połączenie ludzi wokół jednej sceny. Etycznej sceny. Bez promowania zagranicznych banków i międzynarodowych hipermarketów, które chętnie promują swoje marki w ekologicznym kontekście.
Plebiscyt ma kierować światła reflektorów na osoby, które są szczególnie aktywne w edukowaniu Polaków w temacie, co nam daje ekologiczna żywność, samowystarczalność żywnościowa, jak możemy odzyskać utracone zdrowie i – dodatkowo – ma też stworzyć zintegrowaną grupę osób, za którą podąży reszta świadomych i poszukujących zdrowia Polaków. Do plebiscytu mógł być zgłoszony każdy. To nie Jury decydowało o Nominacjach, natomiast to właśnie spośród nadesłanych Nominacji nastąpił wybór Laureatów, którzy przeszli do finału.
Jakie korzyści przewidziano dla Zwycięzców?
Laureaci, oprócz otrzymanego podczas Gali medalu i dyplomu, będą mogli skorzystać z możliwości zaprezentowania swojej sylwetki w formie wywiadu na łamach jednego z serwisów organizatora, a także będą mieli szansę przedstawić swoje dokonania członkom Stowarzyszenia Polskich Mediów, prezentując swoje materiały. Daje to możliwość (często nieznanym) bohaterom ekologicznej zmiany, by dotrzeć do mediów bez ponoszenia kosztów finansowych. Dodatkową korzyścią jest bodziec polegający na tym, że należy przygotować materiały dla prasy, wybrać się do fotografa, wyjść z cienia i pokazać odbiorcom, kto stoi za stworzoną marką. Nierzadko uczestnicy plebiscytu przyznają, iż jest to ich pierwszy raz, iż opowiadają swoją historię, uświadamiając sobie, iż zazwyczaj praprzyczyną ich działania, motywacją do zajęcia się uprawą, produkcją lub działalnością ekologiczną stoi zdrowie własne lub zdrowie dziecka.
Dodatkową korzyścią jest uczestnictwo w Ekonetworkingu, który umożliwia obecnym podczas Gali Laureatom, Wyróżnionym, a także Nominowanym wzięcie udziału w biznes mikserze, który już posiada pierwsze owoce w postaci nowych produktów, form współpracy, nowych zleceń i kierunków rozwoju marek, które uczestniczą w Plebiscycie.
Wszyscy uczestnicy Plebiscytu Ekologicznego (nie tylko Laureaci) otrzymują bezpłatny dostęp do platformy e-learningowej AkademiaEkologiczna.pl zyskując w ten sposób możliwość wysłuchania wielu wykładów z zakresu ekologii i medycyny w wykonaniu lekarzy specjalistów, naukowców i innych ekspertów.
Skład Jury:
Prof. dr hab. Ewa Rembiałkowska, wykładowca Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, prezes Stowarzyszenia FORUM Rolnictwa Ekologicznego im. M. Górnego, niezwykle aktywna działaczka na rzecz edukacji ekologicznej od kilku dekad.
Dr n. med. Barbara Majkowska-Wojciechowska, wykładowca Kliniki Immunologii i Alergii Uniwersytetu Medycznego w Łodzi, specjalista alergolog, członkini zarządu Stowarzyszenia Pomocy Chorym na Astmę̨ i Choroby Alergiczne, od dawna podnosząca głos na temat szkodliwości GMO.
Dr hab. Renata Kazimierczak, profesor Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, członkini stowarzyszenia FORUM Rolnictwa Ekologicznego im. M. Górnego, intensywnie edukująca z zakresu roli diety kobiety w ciąży, a nawet przed – dla przyszłego zdrowia dziecka.
Mgr Anna Zalewska, trenerka minimalizmu, propagatorka diety roślinnej, dziennikarka magazynu Hipoalergiczni, członkini zarządu Stowarzyszenia Happy Evolution.
Mgr Żaneta Geltz, publicystka zajmująca się tematyką ekologii od ponad 2 dekad, redaktor naczelna magazynu i serwisu Hipoalergiczni.pl
Dziękujemy zarządowi Targów Natura Food i beECO, firmie MAKIS, za goszczenie naszej redakcji wraz z Laureatami na zasadach pro bono, w imię lepszego jutra. Dziękujemy także Fundacji im. Stanisława Karłowskiego w Juchowie za wsparcie oprawy graficznej wydarzenia, a także Panu Pawłowi Bietkowskiemu, prezesowi Stowarzyszenia Demeter Polska, który motywuje redakcję oraz Jury w tym przedsięwzięciu od momentu powstania koncepcji i jednocześnie wspiera produkcję dyplomów dla zwycięzców.
Wszystkich Czytelników zapraszamy do odwiedzenia serwisów:
www.organicznezycie.pl i www.akademiaekologiczna.pl
A także obserwowania platformy Instagram: @organiclife_top50
Zapraszamy na stronę: hipoalergiczni.pl – specjalistyczny magazyn dla alergików