Odżywianie jako istotny czynnik podnoszenia jakości życia – relacja z wykładu Teresy Majewskiej, 30 listopada

„Odżywianie jako istotny czynnik podnoszenia jakości życia” – pod takim tytułem odbył się 30 listopada ostatni w tym roku wykład Fundacji Małgosi Braunek „Bądź”. Słuchaczy gościliśmy jak zawsze w Centrum Kultury Wilanów, a wykład poprowadziła Teresa Majewska – psychodietetyczka (SWPS) i specjalistka w zakresie dietetyki TMC, członkini Polskiego Towarzystwa Psychologicznego.

Według Amerykańskiego Centrum Kontroli Chorób styl życia, sposób żywienia, stan psychiczny oraz stan środowiska (w tym jakość żywności) – to łącznie 74% czynników determinujących zdrowie współczesnych populacji! Badacze podkreślają, że lecznicza działalność służby zdrowia stanowi zaledwie 10% ogółu czynników. Z reguły nie doceniamy ogromnego wpływu jaki wywierają na nasze zdrowie codzienne decyzje żywieniowe.

Tymczasem dr T. Colin Campbell (prof. biochemii środków spożywczych na Uniwersytecie Cornella) autor najpełniejszego jakie kiedykolwiek przeprowadzono badania wpływu odżywiania na zdrowie, widzi początek wszelkich problemów zdrowotnych współczesnych populacji „w trzech rzeczach: śniadaniu, obiedzie i kolacji”.

Zdaniem dr T. Colina Campbella prawidłowa, zdrowa dieta stanowi najsilniejsze narzędzie do walki z chorobami. „Wszystkie składniki pożywienia współdziałają, aby stworzyć zdrowie lub chorobę”, a nasz organizm ma niesłychanie precyzyjne mechanizmy samouzdrawiania.

Zasady prawidłowo skomponowanej diety autora książki „Nowoczesne zasady odżywiania” (tyt. Oryg. „The China Study”) wyglądają następująco:
1. Odżywianie reprezentuje połączone siły niezliczonych substancji odżywczych. Całość to więcej niż suma części.
2. Suplementy witaminowe nie są receptą na zdrowie.
3. W pokarmach odzwierzęcych nie istnieją praktycznie żadne składniki odżywcze, które nie występowałyby lepszej formie w roślinach.
4. Same geny nie determinują chorób. Działają wyłącznie na zasadzie aktywacji i ekspresji, to odżywianie odgrywa kluczową rola. w określaniu, które geny – dobre czy złe – podlegają ekspresji.
5. Odżywianie może w znacznym stopniu kontrolować negatywne skutki szkodliwych substancji chemicznych.
6. Ten sam sposób odżywiania, który pozwala zapobiec chorobie we wczesnym stadium rozwoju (przed zdiagnozowaniem) może wstrzymać lub cofnąć chorobę w późniejszym stadium.
7. Sposób odżywiania, który jest prawdziwie korzystny w przypadku jednej choroby przewlekłej, będzie korzystny w przypadku każdej innej choroby.
8. Zdrowe odżywianie przekłada się na zdrowie we wszystkich obszarach życia.

Niezwykle istotną kwestią w tworzeniu zbilansowanej diety wg dr T. Colina Campbella jest również indywidualne budowany talerz uwzględniający: produkty wspierające witalność, strefę klimatyczną, pory roku, fazy cyklu menstruacyjnego (kobiety) i fazy księżyca, pory dnia, konstytucję organizmu, wiek, kondycję, osobiste preferencje i zwyczaje.

Podczas wykładu poznaliśmy także opracowany przez samą psychodietetyczkę Teresę Majewską model optymalizacji stylu życia, który opiera się na trzech jednakowo ważnych filarach: wartościowym odżywianiu, aktywności fizycznej i świadomości. Zdrowie to homeostaza, równowaga tych trzech elementów.

Prowadząca podczas wykładu zwróciła także uwagę na opracowaną przez naukowców tzw. dietę planetarną.

Chodzi o międzynarodowy zespół wybitnych badaczy, składający się z 37 ekspertów z 16 krajów specjalizujących się w zdrowiu, żywieniu, zrównoważonym rozwoju, ekonomii i polityce, którzy w styczniu 2019 r. ogłosili w Sztokholmie raport na temat niezbędnych zmian w światowym systemie żywnościowym.

Ich zdaniem ogromnej zmiany wymaga to, co wkładamy do koszyków i na nasze talerze. Badacze opracowali tzw. „planetarną dietę”, która zaleca ograniczenie spożycia czerwonego mięsa i nabiału na rzecz owoców, warzyw, orzechów i roślin strączkowych.

Zgodnie z zaleceniami naukowców największa zmiana powinna dotyczyć czerwonego mięsa, bowiem to głównie z roślin i nasion powinna pochodzić większa część białka w naszej diecie.Należy też ograniczyć spożycie cukru, a tłuszcze zwierzęce zamienić na oleje roślinne.

Więcej na temat założeń „diety planetarnej” (ang.)>>>>>

Dziękujemy za ten sezon wykładów z Fundacją Małgosi Braunek „Bądź”, na kolejne zapraszamy już w styczniu!