Fundacja Małgosi Braunek “Bądź” oraz dr Emilia Kałędkiewicz – doktorka nauk o zdrowiu WUM i dietetyczka kliniczna, zapraszają 19 stycznia (czwartek) o godz. 18:00 na LIVE na Facebooku, którego tematem będzie znaczenie diety w profilaktyce onkologicznej. Jaki jest wpływ odżywiania na ryzyko zachorowania?
O czym usłyszymy podczas LIVE’a?
O szerokopojętej profilaktyce raka – pierwotnej i wtórnej.
O czynnikach ryzyka (co raka zachęca, a co zniechęca).
O zaleceniach głównych ośrodków badawczych (AICR/WCRF).
O tym jak codzienne wybory mogą wpływać na zdrowie.
O tym, że profilaktyczne odżywianie nie musi być jedzeniem “za karę”, czyli smutnym i nudnym brokułem na parze bez soli i przypraw. Przekonamy się, że profilaktyka raka w kuchni może być pełna kolorów, smaków i może odwiedzać różne zakątki świata – od Meksyku po pachnące kuminem Indie.
Do kogo skierowane jest wydarzenie?
Do wszystkich osób, które chcą zmniejszyć ryzyko zachorowania zarówno pierwotnego, jak i wtórnego.
Osób, które wróciły do zdrowia po chorobie onkologicznej, i chciałaby nauczyć się nowych prozdrowotnych wzorców gotowania.
Prowadzenie: dr Emilia Kałędkiewicz – doktorka nauk o zdrowiu i dietetyczka kliniczna z wieloletnim doświadczeniem w pracy z pacjentami onkologicznymi. Założycielka poradni Profilaktycznej Dietetyki Onkologicznej NutriV. Autorka badań dotyczących wpływu sposobu żywienia na powstawanie i rozwój nowotworów piersi u kobiet w ramach pracy doktorskiej prowadzonej na Warszawskim Uniwersytetem Medycznym.
Twórczyni artykułów naukowych ukazujących się w wielu polskich i międzynarodowych wydawnictwach medycznych. Jej zawodowy cel i główny motywator to zmiana nawyków żywieniowych tak, aby mniej osób doświadczało chorób nowotworowych, stąd skupienie się na na kreowaniu najzdrowszych i najsmaczniejszych roślinnych planów żywienia dostosowanych indywidualnie do pacjenta. Prywatnie fanka windsurfingu oraz biegania. I oczywiście gotowania – zarówno w domu jak i na instagramowym profilu @dr_Kaledkiewicz.