Przełam lęk! Odkryj siłę Somatic Experiencing (SE) i odzyskaj spokój! (Cykl SOS układ nerwowy z Sandrą Kłos)

Czy odczuwasz lęk, który ogranicza Twoje życie? Poznaj dwie potężne praktyki Somatic Experiencing (SE), które mogą Ci pomóc odzyskać kontrolę nad swoimi emocjami. Niezależnie od tego, czy Twoje uczucia niepokoju są nowe, czy towarzyszą Ci od dłuższego czasu, te metody pozwolą Ci poczuć się bezpieczniej i bardziej zrelaksowanym. Zobacz, jak kilka minut dziennie może przynieść znaczną zmianę!

1. Grounding (Uziemienie)
To proste ćwiczenie może szybko przywrócić Twoje poczucie bezpieczeństwa i stabilności. Znajdź wygodne miejsce, gdzie możesz usiąść lub stanąć bez przeszkód. Skup się na swoich stopach – poczuj ich ciężar, kontakt z ziemią. Oddychaj głęboko i wyobraź sobie, jak z każdym oddechem energia spływa do stóp i w głąb ziemi. Pozwól, aby każdy wydech uwolnił napięcie i lęk, a każdy wdech napełnił Cię stabilnością.

2. Pendulacja (Wahadło)
Pendulacja to technika, która pozwala na balansowanie emocjonalnym wahnięciem między napięciem a relaksem. Zacznij od zidentyfikowania obszaru w ciele, gdzie czujesz napięcie związane z lękiem. Następnie, skoncentruj się na innym obszarze, który czujesz się bardziej zrelaksowany lub neutralny. Delikatnie “wahaj” swoją uwagę między tymi dwoma punktami. Ta technika pomaga stopniowo rozluźniać napięcie i uczy Twoje ciało i umysł, jak przechodzić z stanu lęku do stanu spokoju.

Dlaczego te techniki działają? Somatic Experiencing (SE) działa na poziomie autonomicznego układu nerwowego, pomagając mu wyjść z cyklu chronicznego stresu i napięcia. Praktykując te ćwiczenia regularnie, uczysz swoje ciało, jak radzić sobie z emocjami w sposób zdrowy i zrównoważony.

Jeśli te techniki pomogły Ci znaleźć spokój w codziennym chaosie, podziel się tym postem z przyjaciółmi i rodziną.
Może to być pierwszy krok również dla nich, aby odzyskać kontrolę nad swoim życiem emocjonalnym i mentalnym.

Techniki przygotowane przez Sandrę Kłos – psycholożkę i certyfikowaną psychoterapeutkę w nurcie humanistyczno-egzystencjalnym, absolwentkę szkoły Somatic Experiencing (SE), certyfikat SE o numerze PLITP20022. Więcej www.sandraklos.pl