Slow Jogging, japońska metoda na zdrowie, witalność i długowieczność

W poszukiwaniu równowagi między wygodą i tempem życia, a harmonią i spokojnym rytmem natury, w Slow Joggingu, odnajdziemy wszystko, czego nam potrzeba.

Metoda Slow Joggingu została stworzona i dokładnie przebadana przez japońskiego profesora Hiroakiego Tanakę, doktor nauk medycznych i dyrektora Instytutu Fizjologii Sportu Uniwersytetu Fukuoka w Japonii.

Slow Jogging i Niko Niko z Profesorem Tanaką – jak zacząć już dziś! Zobacz wideo!

Profesor poświęcił lata badań nad problematyką fizjologii treningu wysiłkowego i wytrzymałościowego oraz ćwiczeniom zalecanym do poprawienia funkcji układu krążenia. Slow Jogging w tempie niko niko, czyli truchtanie z uśmiechem, to lekka aktywność fizyczna o umiarkowanej intensywności, która posiada wszystkie zalety biegania, ale pozbawiano jest jego wad.

Bezpieczna aktywność, w której odnajdujemy równowagę i umiar, jest po prostu zdrowa dla naszego organizmu. Umiarkowane ćwiczenia mają za zadanie utrzymać stałe, równomierne krążenie płynów ustrojowych (krwi, limfy, hormonów itd.) oraz energii witalnej. Dzięki poruszaniu się w indywidualnym, dla każdego innym, tempie poniżej progu zmęczenia i rytmicznemu potrząsaniu ciałem w kadencji 180 kroków na minutę, nasz organizm pobudza się do życia, zestraja się z oddechem, a energia witalna dociera do wszystkich tkanek organizmu i wszystkich narządów.

Dlatego też Slow Jogging uznawany jest za jedną z najefektywniejszych metod utrzymania organizmu w zdrowiu, dając duży komfort podczas treningu, zalecana jest każdemu. Dodatkowym atutem jest spędzanie czasu na świeżym powietrzu, w otoczeniu przyrody. Większość praktykujących tę aktywność fizyczną potwierdza, iż w trakcie regularnych treningów łatwo osiąga stan radości, lepszego samopoczucia, kondycji, a dodatkowo efektywnie spala się zbędne kalorie i tkankę tłuszczową. Jest to forma rekreacji bliska ideału, możliwa do wykonywania praktycznie wszędzie – od pokoju, poprzez drogę do pracy, po zaplanowany dłuższy trening.

Podstawowe ruchy i technika w Slow Joggingu:
– śródstopie -świadome lądowanie na naszym naturalnym amortyzatorze,
– wyprostowane plecy i sylwetka podbródek lekko skierowany ku górze, wzrok na wysokości horyzontu,
– oddech przez nos, podporządkowany naturze,
– kadencja kroków 180 na minutę,
– indywidualne tempo niko niko, poniżej progu zmęczenia.

Regularne uprawianie Slow Joggingu, min. 5 razy w tygodniu:
– zapewnia niezbędną dzienną dawkę ruchu (30 minut na dzień według WHO oraz naszego NFZ)
– poprawia wymiernie kondycje i ogólna sprawność ciała,
– dotlenia komórki, stymuluje mózg, redukuje stres, działa antydepresyjnie,
– gwarantuje efektywne spalanie kalorii zmniejszając tkankę tłuszczową,
– zmniejsza poziom złego cholesterolu i reguluje ciśnienie krwi,
– niweluje prawdopodobieństwo kontuzji i przeciążeń.

Slow Jogging w tempie niko niko pobudza aktywację genów odpowiedzialnych za nasze zdrowie i przyczynia się do zapobiegania chorobom i poprawie kondycji zdrowotnej!

Slow Jogging jest szansą na zdrowe życie!

Zobacz w PDF: JAK STWORZYĆ GRUPĘ JOGGINGOWĄ I CZERPAĆ PRZYJEMNOŚĆ Z TRUCHTANIA?

Autorką tekstu jest Edyta Dawiskiba, wiceprezeska Stowarzyszenia Słów Jogging Polska. Więcej www.slowjogging.eu