Poznaj trzy proste i skuteczne ćwiczenia Somatic Experiencing (SE), które pomogą Ci oczyścić umysł i przywrócić spokój wewnętrzny. (Cykl SOS układ nerwowy z Sandrą Kłos)

Czy czujesz się przytłoczony, rozproszony i ciągle zestresowany? Poznaj trzy proste i skuteczne ćwiczenia Somatic Experiencing (SE), które pomogą Ci oczyścić umysł i przywrócić spokój wewnętrzny. Te techniki nie tylko zmniejszą stres, ale także zwiększą Twoją koncentrację i pomogą w zarządzaniu natłokiem myśli.

Tych kilka minut dziennie może całkowicie odmienić jakość Twojego dnia. Zaczynamy!

Technika 1: Zakotwiczenie w ciele
Cel: ćwiczenie pomoże Ci poczuć się bezpiecznie i stabilnie w obecnej chwili.
Co zrobić? Usiądź wygodnie, zamknij oczy i skup się na swoim oddechu. Wdech przez nos, wydech przez usta. Poczuj, jak każdy oddech wypełnia Cię spokojem, a każdy wydech usuwa stres. Skoncentruj uwagę na stopach – poczuj ich kontakt z podłogą. Wyobraź sobie, jak przez stopy ucieka z Ciebie wszelki niepokój, a stabilność ziemi przenika Twoje ciało.

Technika 2: Świadome skanowanie ciała
Cel: ćwiczenie nie tylko redukuje napięcie, ale i uczy, jak identyfikować i reagować na sygnały wysyłane przez ciało.
Co zrobić? Zacznij od czubka głowy i powoli przesuwaj swoją uwagę przez całe ciało – od głowy, przez szyję, ramiona, dłonie, tułów, nogi, aż po stopy. Gdy napotkasz na obszar napięcia, pozwól sobie na chwilę zatrzymania i skupienia uwagi na tym miejscu. Oddychaj głęboko, a z każdym wydechem pozwól sobie na większe rozluźnienie.

Technika 3: Zwracanie uwagi na zmysły
Cel: ćwiczenie pomaga wyjść z wiru myśli i skupić się na teraźniejszości. Ta technika zwiększa świadomość zmysłową i pomaga w natychmiastowym przywoływaniu spokoju i obecności.
Co zrobić? Znajdź spokojne miejsce, usiądź lub stań wygodnie i zacznij zauważać, co cię otacza. Skup się na pięciu rzeczach, które możesz zobaczyć. Następnie zwróć uwagę na cztery dźwięki, które możesz usłyszeć. Potem skup się na trzech rzeczach, które możesz dotknąć. Przejdź do dwóch zapachów, które możesz wyczuć, i na końcu skoncentruj się na jednym smaku w twoich ustach.

Podziel się i zainspiruj innych!
Jeśli te techniki pomogły Ci znaleźć spokój w codziennym chaosie, podziel się tym postem z przyjaciółmi i rodziną.
Może to być pierwszy krok również dla nich, aby odzyskać kontrolę nad swoim życiem emocjonalnym i mentalnym.

Techniki przygotowane przez Sandrę Kłos – psycholożkę i certyfikowaną psychoterapeutkę w nurcie humanistyczno-egzystencjalnym, absolwentkę szkoły Somatic Experiencing (SE), certyfikat SE o numerze PLITP20022. Więcej www.sandraklos.pl