Psychodietetyka dla każdego

Temat odżywiania, treningów i idealnego ciała oraz presja, by sylwetka odpowiadała określonemu kanonowi piękna, budzą wiele emocji, szczególnie w dzisiejszych czasach, gdy social media nieustannie bombardują nas zdjęciami szczupłych, wysportowanych osób, modnymi dietami i treningami gwarantującymi natychmiastowy efekt odchudzający.

Niestety takie wyidealizowane obrazki często wpływają na pojawienie się negatywnych emocji w stosunku do własnego ciała, co w konsekwencji może prowadzić do błędnego podejścia do odżywiania i nieprawidłowej relacji z jedzeniem.

„Psychodietetyka dla każdego, czyli o zdrowej relacji z jedzeniem”, to książka dla osób, które:
nie są zadowolone z wyglądu swojego ciała,
czują negatywne emocje w stosunku do jedzenia,
boją się wielu produktów i są zagubione w gąszczu informacji na temat tego, co można, a czego nie można jeść,
zajadają emocje,
traktują odżywianie zero-jedynkowo: albo są na ścisłej diecie albo mają okres „dyspensy”,
podejmowały wiele prób odchudzania, ale stale dopadał je efekt jojo,
mają trudność w zmianie swoich nawyków żywieniowych na lepsze.
Publikacja dedykowana jest również dietetykom i studentom dietetyki, którzy chcą zgłębić swoją wiedzę z zakresu psychodietetyki oraz poznać ciekawostki i narzędzia, mogące ułatwić im pracę z pacjentami z zaburzoną relacją z jedzeniem.

Autorki są specjalistkami z zakresu żywienia: Joanna Jurek – doktor nauk biomedycznych ze specjalizacją immunologia i żywienie człowieka, jako pasjonatka badań naukowych przedstawia w książce najnowsze fakty i ciekawostki dotyczące dietetyki i psychologii żywienia; Kinga Wittenbeck – dietetyczka, psychodietetyczka, dzięki doświadczeniu w pracy z pacjentami z zaburzoną relacją z jedzeniem, wspiera czytelników na płaszczyźnie psychologicznej i psychodietetycznej na drodze do osiągnięcia zdrowej relacji z jedzeniem.

Tekst na podstawie materiałów promocyjnych. Tytuł ukazał się nakładem PZWL Wydawnictwo Lekarskie. Książka do kupienia TU.

UDOSTĘPNIJ TEN ARTYKUŁ