Wesprzyj Ukrainę

Home Wesprzyj Ukrainę

24 lutego nad ranem rozpoczęła się wojna w Ukrainie. Kryzys humanitarny pogłębia się z każdym dniem. Budynki cywilne są niszczone, szpitale nie mają wystarczająco środków do zapewnienia pomocy medycznej wszystkim potrzebującym. Obraz tego, co dzieje się obecnie w Ukrainie, łamie serce.

Od pierwszych dni wojny wraz z Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Warszawie i artystycznym kolektywem Blyzkist prowadzimy szeroką akcję pomocową.
Pomoc idzie w obie strony – opiekujemy się ludźmi, którzy uciekają przed horrorem wojny i przyjeżdżają tutaj pomagając chociażby w przygotowaniu posiłków dla uchodźczyń i uchodźców, a jednocześnie wspieramy tych, którzy zostali na miejscu, wysyłając zapasy i wszystko to co uda nam się zdobyć.
26.02.22 zorganizowaliśmy spontaniczną zbiórkę lekarstw i najpotrzebniejszego sprzętu medycznego dla kogoś, kto wracał do Kijowa by już nie wrócić. Zebraliśmy tak wiele rzeczy, że postanowiliśmy kontynuować akcję.
Dwa dni później odebraliśmy telefon od Juliany, wolontariuszki Sił Zbrojnych i Obrony terytorialnej Ukrainy, z którą od tego czasu mamy bezpośredni kontakt.
Juliana została wyznaczona do znalezienia organizacji pozarządowej w Polsce, która mogłaby pomóc w dostarczeniu najbardziej potrzebnych materiałów do szpitala wojskowego na południu Ukrainy. Dwa dni później skontaktowaliśmy się z innym wolontariuszem, który pracuje z ramienia szpitala dla weteranów w Kijowie.
W tym momencie koncentrujemy się na wysyłaniu pomocy humanitarnej do dwóch szpitali w Ukrainie – w Chernivtsi i Kijowie oraz do szpitali w największym kryzysie (Charków, Żytomierz) działając we współpracy z organizacją po stronie ukraińskiej.
Działamy na podstawie przesyłanej nam bezpośrednio listy potrzeb od szpitali oraz oficjalnej prośby dedykowanej naszej fundacji od dowódcy z Chernivtsi. Nawiązaliśmy też kontakt z fundacją “Jestem przyszłością Ukrainy”, która odpowiada za dystrybucję sprzętu do miejsc, gdzie ten jest najbardziej potrzebny. Misja Fundacji zakłada wspieranie najbardziej bezbronnych dzieci w Ukrainie, czyli sierot i dzieci pozbawionych opieki rodzicielskiej, dzieci z niepełnosprawnością ruchową i rozwojową oraz schorzeniami, wymagającymi pomocy i leczenia, a także dzieci egzystujących w biedzie i trudnych warunkach życia. Każdorazowo po przekazanym transporcie otrzymujemy potwierdzenie odbioru towaru, co daje nam gwarancję, że leki i sprzęty medyczne trafiają wprost do potrzebujących.
Do tej pory udało nam się wysłać 6 bezpośrednich transportów leków, apteczek pierwszej pomocy, sprzętu i pożywienia taktycznego oraz podstawowego sprzętu chirurgicznego i sprzętu medycznego potrzebnego do ratowania życia. Transporty wysyłamy średnio raz w tygodniu.
W tej chwili średnio wysyłamy jeden transport tygodniowo.
Nieustannie pracujemy nad:
  1. Zdobywaniem leków i sprzętu
  2. Sortowaniem, pakowaniem i opisywaniem tego co znajduje się w wysyłanych paczkach (zgodnie z listą potrzeb)
  3. Organizacją bezpiecznego transportu przez granicę
Największym wyzwaniem w zakupie są: sprzęty do szybkiej chirurgii, sprzęty do ratowania życia, apteczki taktyczne oraz opaski uciskowe. Są to najbardziej deficytowe towary w ukraińskich szpitalach, jednocześnie nie są łatwo dostępne w Polsce (braki w hurtowniach). Obawiamy się, że ze względu na pogarszającą się sytuację humanitarną, bezpieczny transport i dostarczanie niezbędnego zaopatrzenia do tych miejsc za chwilę mogą okazać się niemożliwe. Chcemy więc zebrać jak najwięcej rzeczy i wysłać szpitalom jak największe transporty w jak najkrótszym czasie.
W zakresie zdobycia najpotrzebniejszych leków wszyscy, którzy chcą pomóc mogą wysyłać paczki adresując je na:
Fundacja Małgosi Braunek “Bądź”
Muzeum Sztuki Nowoczesnej
Ul. Pańska 3
00-124 Warszawa
Resztę produktów niezbędnych do ratowania życia i pierwszej pomocy kupujemy z wpłacanych przez darczyńców pieniędzy.
Aktualna lista potrzeb:
  • Leki uspokajające (OTC)
  • Leki przeciwalergiczne
  • Leki i preparaty przeciwgrzybicze (OTC)
  • Paracetamol I leki przeciwbólowe (OTC)
  • Bandaże elastyczne
  • Kompresy z gazy i klejone o różnej wielkości, max 20 x 10 cm
  • Strzykawki 2ml
  • Plastry w opakowaniach – najlepiej nie tkane
  • Koce ratownicze
  • Bandaże izraelskie rozmiar 4 i 6
  • Bandaże hemostatyczne
  • Stazy CAT lub SOFT
  • Opatrunek hydrożelowy BURNTEC
  • Koce termiczne
  • Rurki intubacyjne (do nosogardzieli)
  • Igły i nici chirurgiczne
  • Apteczki pierwszej pomocy
  • Apteczki taktyczne
  • Cewniki do systemów – cewniki do odsysania górnych dróg oddechowych
  • Maski krtaniowe I-gel
  • Gąbki i opatrunki hemostatyczne
  • Uszczelki klatki piersiowej (chest seal)
  • Sam Pelvic Sling II Tactical – pasy do stabilizacji złamań miednicy
  • Śpiwory
  • Kaski
  • Opatrunki okluzyjne
  • Octenisept
  • Wojskowa racja żywnościowa

Jeśli ktoś chce wesprzeć nas w zakupie najpotrzebniejszych sprzętów może to zrobić poprzez:
Paypal
biuro@fundacjabadz.pl
lub wpłacając darowiznę na konto Fundacji (z dopiskiem “Ukraina”)
Fundacja Małgosi Braunek Bądź
62 2030 0045 1110 0000 0365 9090.
W naszym fundacyjnym statucie jest wiele rodzajów działalności, ale wszystkie sprowadzają się do wspierania życia i zdrowia potrzebujących. Jednym z podstawowych założeń jest działanie na cele dobroczynności.
Zmobilizowaliśmy wszystkie nasze zasoby, by odpowiedzieć na kryzys humanitarny związany z wojną. Będąc ze szpitalami w ciągłym kontakcie i dostając od nich aktualną listę potrzeb czujemy, że spoczęła na nas ogromna odpowiedzialność. Nie wyobrażamy sobie zostawić ich w potrzebie. Organizowane przez nas transporty będą odbywały się dopóki starczy nam zasobów i sił.
Dziękujemy za to że jesteście!