Zapis webinaru nowoczesna wiedza i praktyka – ADAPTOGENY, 6 grudnia

Dziękujemy za udział w 2 z 4 webinarów cyklu – Nowoczesna wiedza i profilaktyka z psychodietetyczką Teresą Majewską. Usłyszeliśmy o naszych sojusznikach w niwelowaniu skutków szkodliwych czynników i przywracaniu homeostazy w organizmie (kondycja fizyczna, psychiczna, mentalna). W roli głównej wystąpiły grzyby lecznicze – adaptogenne jako przedmiot wielu badań i opracowań naukowych.

Zapraszamy do obejrzenia ZAPISU SPOTKANIA na YouTube’ie Fundacji Małgosi Braunek „Bądź”.

Kolejne spotkanie cyklu zaplanowane jest na 7 marca, tematem spotkania będzie: RYTM ŻYCIA – ZDROWIA, następnie 6 czerwca – ŚWIADOMOŚĆ.

Zapisy do zamkniętej grupy na zoom: kontakt@fundacjabadz.pl

ZOBACZ PEŁEN OPIS CYKLU

Poniżej prezentujemy przepisy przygotowane przez Teresę Majewską. Smacznego!

WEGETARIAŃSKI CHOWDER Z “MAŁŻAMI”
składniki:
2 szklanki posiekanych różyczek kalafiora
1 ½ szklanki mleka migdałowego
2 łyżki masła
1 cebula pokrojona w cienkie plasterki
2 łodygi selera pokrojone w kostkę lub ⅓ bulwy pokrojona w śrdnią kostkę
2 marchewki pokrojone w średnią kostkę
1 łyżka mielonego kminu rzymskiego
3 łyżki mąki kukurydzianej
2 szklanki wywaru warzywnego
1 duży ziemniak obrany ze skórki i pokrojony w kostkę
110 g świeżych grzybów shitake lub boczniaków ostrygowatych, pokrojonych w
cienkie plasterki
1 łyżeczka trzęsaka listkowatego
sól
świeżo zmielony pieprz

wykonanie:
Ugotować na parze kalafiorowe różyczki (5-10 min), aż zmiękną. Wyjąć kalafiora.
Zachować wodę.

Umieścić w blenderze kalafiora, 1 szklankę mleka migdałowego i 1 szklankę wody po gotowaniu kalafiora. Zmiksować na jednolity, kremowy płyn. Odstawić.
Do garnka (do gotowania zupy) wlać lustro wody, zagotować dodać masło, rozpuścić. Dodać pokrojoną cebulę, selera, marchewkę oraz kmin rzymski. Dusić ok 15 minut – aż cebula zacznie się karmelizować. Często mieszać.
Dodać mąkę kukurydzianą. Wymieszać dokładnie.

Dodać pozostałą część mleka migdałowego, wywar warzywny oraz pokrojonego ziemniaka. Gotować 15 min po zawrzeniu po czym dodać kremowy płyn kalafiorowo-migdałowy, grzyby, wyciąg z trzęsaka listkowatego. Gotować na wolnym ogniu 5 minut.

Doprawić sola i pieprzem.
Serwować bezpośrednio po przygotowaniu.

*Danie szczególnie polecane dla przywrócenia kondycji skóry by nabrała pięknego i
zdrowego wyglądu.

DRAŻE CZEKOLADOWE Z ZARODNIKAMI REISHI*
składniki:
1 szklanka masła klarowanego pokrojonego na drobne kawałki (ewentualnie drobno
posiekanej białej czekolady)
1 szklanka oleju kokosowego
1 łyżka zarodników reishi
1 łyżka cukru z kwiatów palmy kokosowej
½ łyżeczki czystego ekstraktu waniliowego
szczypta soli morskiej
1 szklanka niesłodzonego kakao w proszku (umowna ilość)
stewia w płynie
suszone owoce jagodowe, orzechy/lub nasiona (opcjonalnie)

wykonanie:
W rondlu o grubym dnie (na malutkim gazie) rozpuścić masło klarowane, dodać olej kokosowy. Mątewką lub trzepaczką energicznie i dokładnie wymieszać całość.

Dodać zarodniki reishi, cukier z kwiatów palmy, ekstrakt waniliowy i sól morską.
Mątewką lub trzepaczką ponownie energicznie i dokładnie wymieszać całość.
Stopniowo dodać kakao – przesiane przez sitko i mieszać do uzyskania konsystencji gęstego kremu.

Dodać kilka kropli stewii. Wymieszać.
Otrzymaną masę przelać do 2 pojemników do kostek lodu lub form do minimuffinek.
Posypać owocami, orzechami, nasionami (opcjonalnie).
Wstawić do zamrażalnika na minimum 2 godziny.
Podawać 10-15 minut po wyjęcia z zamrażalnika.
*”Grzyb nieśmiertelności”

LATTE Z EKSTRAKTEM Z SOPLÓWKI JEŻOWATEJ*
składniki:
½ szklanki mocnej świeżo zaparzonej kawy (np. espresso)
½ łyżeczki ekstraktu z soplówki jeżowatej
½ szklanki mleka roślinnego (migdałowego, owsianego, kokosowego, z nerkowca…)
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej (opcjonalnie).

wykonanie:
Wymieszać w dużej szklance ekstrakt z soplówki gorącą kawą.
Podgrzać mleko przy użyciu dyszy spieniającej ekspresu do kawy. Można uzyskać podobny efekt podgrzewając, wcześniej potrząsać energicznie w kartonie mleko, w małym rondelku.
Dodać spienione mleko do szklanki z kawową mieszanką i posypać cynamonem i gałką (opcjonalnie).
*Soplówka jeżowata ma wspaniałe właściwości zwiększania “na poczekaniu” poziom
wydolności umysłowej. Jej dodatek sprawia, że mózg pracuje na pełnych obrotach!

UDOSTĘPNIJ TEN ARTYKUŁ