Gotuj, jedz, poznawaj! I Готуй, їж, знайо! Wspólna kuchnia Blyzkist i Fundacji „Bądź” w Jazdowie

Gotuj, jedz, poznawaj! I Готуй, їж, знайо! inauguracja wspólnej kuchni Blyzkist i Fundacji Małgosi Braunek „Bądź” w Jazdowie! (Український текст внизу).

Uwaga, nowa lokalizacja wydarzenia, widzimy się w Zaczarowanym Ogrodzie, Otwarty Jazdów, domek 3/17.

Drodzy,

w imieniu Lubov Grin, Tarasa Gembika, grupy Blyzkist i Fundacji Małgosi Braunek „Bądź” mamy ogromną przyjemność zaprosić Was na pierwsze spotkanie z cyklu „Gotuj, jedz, poznawaj” w warszawskim Jazdowie (Otwarty Jazdów, Zaczarowany Ogród, domek 3/17).

Ideą wspólnej kuchni jest cykliczne przygotowywanie wspólnych, niedzielnych śniadań.

Będą to potrawy z różnych regionów Ukrainy, co pomoże nam przybliżyć przez kubki smakowe tradycje, historie, różnych regionów i zakątków Ukrainy, czas spędzony razem i rozmowy posłużą do poznawania siebie nawzajem i bycie razem, blisko.

Widzimy się na otwierającym cykl śniadaniu już 3 lipca o godzinie 12:00, spotkania potrwają dookoła 2 godzin.

Pierwszym daniem będzie barszcz z pampuszkami, jego pierwsze wspomnienie zanotowane w 1584 w Kijowie, pierwotnie dodawano do niego roślinę „Borszcziwnyk” co nadawało mu kwaśnego posmaku. Pierwsze wspomnienie o pampuszkach można znaleść w zapiskach z kozackich czasów, a „pampuszki cioci Oli z Apostoł czerni” opisywała Olga Kobylanska wybitna ukraińska pisarka.

Spotkania Gotuj, jedz, poznawaj! I Готуй, їж, знайо, odbywają się w ramach wspólnego wakacyjnego programu Fundacji Małgosi Braunek „Bądź” i Blyzkist w warszawskim Jazdowie.

Zapraszamy także do skorzystania z zajęć ruchowych i plastycznych dla Polskich i Ukraińskich dzieci, więcej informacji TU i u koordynatorki projektu Agnieszka Lewalska: alewalskagraczyk@fundacjabadz.pl

oraz

do skorzystania z konsultacji psychologicznych w języku ukraińskim. Zapisy: kontakt@fundacjabadz.pl

Ogromne podziękowania dla wszystkich zaangażowanych w pomoc i organizację przyjaciół, dzięki którym od teraz możemy spotykać się w Jazdowie!

MSD Polska

Otwarty Jazdów

Pamela Bożek i podopieczni Przedszkola “Słoń”.

Grafika i design projektu Kaja Kusztra dziękujemy!

Привіт, дорогі друзі та подруги, разом з фондом «Будь» та пані Любов’ю Грінь хочемо запросити вас на першу зустріч із серії «ГОТУЙ, ЇЖ, ЗНАЙОМСЯ», де ми разом приготуємо спільний недільний сніданок, це будуть страви з різних регіонів України, що допоможе нам наблизити вас через смакові рецептори до традиції, історії, різних регіонів та куточків України, час, проведений разом та розмови, буде використано для пізнання один одного та співіснування.

Побачимося 3 липня о 12 годині в Otwartу Jazdów, зустрічі триватимуть близько 2 годин.

(Otwarty Jazdów, будинок № 3/17).

Першою стравою буде борщ з пампушками, вперше його згадують у 1584 році в Києві, спочатку до нього додавали рослину «Борщівник», що надавало йому кислуватий присмак. Перші згадки про пампушки зустрічаються в записках козацьких часів, а «Пампушки тітки Олі з «Апостола Черні» описала видатна українська письменниця Ольга Кобилянська. З цими та іншими історіями ми познайомимось вже наступної неділі, 3 липня о 12:00. Запрошуємо щиро.