Gotuj, jedz, poznawaj! I Готуй, їж, знайо! Wspólna kuchnia Blyzkist i Fundacji Bądź

Drodzy, (🇺🇦 Український текст внизу 👇)

w imieniu Lubov Grin, Tarasa Gembika, grupy Blyzkist i Fundacji Małgosi Braunek „Bądź” mamy ogromną przyjemność zaprosić Was na kolejne spotkanie z cyklu „Gotuj, jedz, poznawaj” w warszawskim Jazdowie (Zaczarowany Ogród, domek 3/17). Ideą wspólnej kuchni jest cykliczne przygotowywanie wspólnych, niedzielnych śniadań.

Tematem przewodnim najbliższego spotkania będą GALUSHKY POLTAVSKIE z sosem grzybowym. Jeden z symboli kuchni ukraińskiej.

Ivan Kotlarewski w swojej „Eneidzie” wielokrotnie wspomina o galuszkach. Tu pisze: „pięć kotłów było napełnionych zupą, a cztery miały galuszki”. Ogólnie rzecz biorąc w swojej „Eneidzie” wymienia ponad 160 nazw potraw ukraińskich. To po prostu encyklopedia kuchni ukraińskiej. Nic dziwnego, że region Połtawy, pochylony w stronę Kotlarewskiego, uczynił z tak prostego dania, niczym galuszki, symbolem miasta.

Spotkania Gotuj, jedz, poznawaj! I Готуй, їж, знайо, odbywają się w ramach wspólnego wakacyjnego programu Fundacji Małgosi Braunek „Bądź” i Blyzkist w warszawskim Jazdowie.

Zapraszamy także do skorzystania z zajęć ruchowych i plastycznych dla Polskich i Ukraińskich dzieci, więcej informacji TU.
oraz

Do skorzystania z konsultacji psychologicznych w języku ukraińskim.
Zapisy: kontakt@fundacjabadz.pl

Więcej informacji TU.

Uwaga, spotkanie Gotuj, jedz, poznawaj! I Готуй, їж, знайо będzie połączone z UKRAINIAN CHARITY PICNIC pod hasłem JARMAROK. Podczas wspólnego spędzenia czasu i bycia BLISKO można będzie także kupić: ubrania, książki i inne drobiazgi oraz posłuchać autorskich setów DJ’- skich, skosztować pyszności od Słuszna Strawa, a wszystko to w słusznej sprawie i szczytnym celu!

Podczas pikniku będzie można także wesprzeć przyjaciół i przyjaciółki z @kyivangels z Ukrainy, którzy pomagają walczącym na pierwszych liniach frontu. Jesteśmy razem!

Ogromne podziękowania dla wszystkich zaangażowanych w pomoc i organizację przyjaciół, dzięki którym od teraz możemy spotykać się w Jazdowie!
MSD Polska
Otwarty Jazdów
Pamela Bożek i podopieczni Przedszkola “Słoń”
Podopieczni Fundacji Arka Łukasza Podolskiego
Podopieczni RiO Edu Centrum Warszawa
Blyzkist
Orina Krajewska
Taras Gembik

Grafika i design projektu Kai Kusztry dziękujemy!

Cały czas prowadzimy zbiórkę na rzecz pomocy ofiarom wojny w Ukrainie.
Jeśli ktoś z Was chciałby wesprzeć nas darowizną będziemy wdzięczni za każdą wpłatę na konto fundacji:

FUNDACJA MALGOSI BRAUNEK BADZ
Nasze stałe działania może też wspierać od niedawna na Patronite.pl link TU.

Dziękujemy, że jesteście!
🇺🇦🇺🇦🇺🇦 До зустрічі!