Poczucie własnej wartości – Jak je budować w dorosłym życiu? I LIVE na Instagramie Fundacji Bądź

Orina Krajewska i Joanna Flis – psycholożka, psychoterapeutka i naukowczyni, zapraszają w czwartek (8 czerwca o godz. 20:00) na rozmowę w formie LIVE’a na Instagramie Fundacji Bądź / @fundacja_badz na temat budowania poczucia własnej wartości w dorosłym życiu.

Czym jest, a czym nie poczucie wartości?
Jak budować wartość siebie, zamiast za nią podążać?
Jak radzić sobie z przejściowymi spadkami motywacji do lubienia samego siebie?
Czym jest zafałszowane poczucie własnej wartości?
Jaki wpływ na nasze poczucie własnej wartości ma rodzina i relacje z otoczeniem?

To tylko niektóre wątki, które poruszymy podczas spotkania. Punktem wyjścia do rozmowy będzie najnowsza książka Joanny Flis „Co ze mną nie tak? O życiu w dysfunkcyjnym domu, środowisku, w Polsce i o tym, jak sobie z tym (nie)radzimy”. Autorka tworzy w niej terapeutyczną koncepcję tzw. „pustego koszyka”. Ta figura powstała na potrzeby pracy z pacjentami DDD – dziećmi z domów dysfunkcyjnych. Nadopiekuńczość i emocjonalna niedojrzałość rodziców, ich wygórowane oczekiwania wobec dzieci, ale również system szkolny, środowisko, w którym się wychowywaliśmy budowało dno tego koszyka. Niezaspokojone w dzieciństwie potrzeby sprawiają, że w dorosłym życiu czujemy frustrację i niespełnienie. Książka może być pierwszym krokiem w indywidualnej pracy nad sobą, ale jest to również głos pokolenia, które autorka zachęca do podjęcia rozmowy na temat wspólnych doświadczeń.

Polecamy także podcast „Osobiste rozmowy holistyczne”. Od dorastania w dysfunkcyjnym domu do dojrzałości.

Rozmówczynie:
Joanna Flis – psycholożka, certyfikowana psychoterapeutka, terapeutka uzależnień, naukowczyni na Uniwersytecie Szczecińskim, pedagożka, autorka szeroko komentowanych książek „Współuzależnieni. Jak zatroszczyć się o siebie i budować zdrowe relacje z osobami uzależnionymi” oraz „Co ze mną nie tak? O życiu w dysfunkcyjnym domu, środowisku, w Polsce i o tym, jak sobie z tym (nie)radzimy”. Autorka podcastu „Madame Monday”, współautorka raportu „Młode głowy – raport z badania dotyczącego zdrowia psychicznego, poczucia własnej wartości i sprawczości wśród młodych ludzi”.

Orina Krajewska – aktorka, współzałożycielka i prezeska Fundacji Małgosi Braunek Bądź. Propagatorka holistycznego stylu życia i integralnego podejścia do zdrowia. Na co dzień znana widzom m.in. z serialu „Barwy szczęścia”.

Autorka książek „Holistyczne ścieżki zdrowia. Bądź” i „Siła umysłu. Siła emocji Duchowe ścieżki zdrowia”. Felietonistka i autorka podcastów o zdrowiu na @vogue.polska.

Zachęcamy do wspierania nas na Patronite Dzięki Wam będziemy działać dalej!