Podsumowanie działań edukacyjnych Fundacji Bądź. Wrzesień ’22 – lipiec ’23

Końcówka sierpnia, czas odpoczynku, łapania letniego słońca i oddechu, ale i planowania nowych edukacyjnych wydarzeń i cykli, które zapoczątkujemy w fundacji wraz z nadejściem września.

Nim jednak oficjalnie wystartujemy z nowymi propozycjami, w małym podsumowaniu przedstawiamy to, co działo się w fundacji od jesieni ubiegłego roku do teraz (jesień‘22 – lato‘23). Miniony sezon był niezwykle pracowity, ale i owocny dający wiele satysfakcji i radości, wiedzy i inspiracji. Zobaczcie jak to wszystko wygląda w liczbach.

Na Facebooku i Instagramie łącznie odbyło się 15 edukacyjnych spotkań w formule LIVE’ów. Poruszaliśmy różnorodne tematy od pracy z ciałem, diety, profilaktyki nowotworowej, po neuroplastyczność mózgu, pracę z głosem, uwalnianie traumy. Zapisy tych spotkań łącznie mają już ponad 30 tys. wyświetleń na Facebooku, Instagramie i Youtubie. Dziękujemy wszystkim naszym ekspertkom i ekspertom, którzy podzielili się z nami swoją niezwykłą wiedzą! Nie sposób tu wszystkich wymienić, pełną listę zostawiamy w pod tekstem.

W tym sezonie wróciliśmy także do spotkań stacjonarnych „na żywo” (zawieszonych w pandemii). W maju praktykowaliśmy z Emilią Zalewską w stylu Calligrapy Health System, w czerwcu Qi Gong z Tomkiem Eichelbergerem. Łącznie ze stacjonarnych zajęć skorzystało 65 osób.

Do programu oferty edukacyjnej dodaliśmy cykliczne, tematyczne wykłady online. W tej formule odbył się webinar pt. „Nowoczesna wiedza i profilaktyka” z psychodietetyczką Teresą Majewską. W 4 spotkaniach (raz na kwartał) udział „na żywo” na zoom wzięło ok 100 osób, nagrania tych spotkań dostępne są także na fundacyjnym kanale na YouToube’ie. Link TU.

Regularnie, co dwa tygodnie, we wtorek odbywaliśmy praktyki oddechowe online w grupie. Przez cały rok z tej formy wsparcia skorzystało ok 200 osób. Prowadzący spotkania Michał Piasecki odbył też ponad 170h sesji indywidualnych dla podopiecznych fundacji, nagrał też specjalnie na naszego Youtube’a 4 swoje autorskie praktyki. Są one dostępne dla wszystkich w każdej chwili. Link do playlisty TU.

Raz na kwartał z Michałem oddech praktykowaliśmy także w sobotnie poranki na Instagramie. Spotkania są zapisane i można do nich wracać zawsze, gdy potrzebujemy wsparcia. Z kolei, w grudniowe soboty na Instagramie ćwiczyliśmy jogę z Karoliną Waschto. Nagrania z sesji także zostały zapisane i są dostępne na naszym kanale @fundacja_badz.

Niezmiennie, przez cały rok działała fundacyjna grupa wsparcia, nasze psychoterapeutki Klaudia Klimala i Magda Powalska-Bąk poprowadziły 2 edycje spotkań: październik-grudzień i maj-czerwiec. W spotkaniach regularnie pracowało ok 18 osób.

Równolegle prowadziliśmy także bezpłatne konsultacje psychologiczne, łącznie w ostatnim sezonie nasza psychoterapeutka – Adrianna Andrzejewska odbyła ok 40h konsultacji.

W maju uruchomiliśmy 8-tygodniowy Kurs Samowspółczucia, prowadzony przez Elę Compton. Kurs ze specjalnym dyplomem ukończyło 13 osób.

W ostatnim roku odbyły się 4 warsztaty wyjazdowe Bądź w Kazimierzu. W wydarzeniach średnio udział bierze ok 10 osób. Do oferty wyjazdowych warsztatów dla dorosłych, w lipcu dołączyła premierowo i z wielkim sukcesem „Joga w ogrodzie” (dedykowana dla dzieci i opiekunów). W pełnym składzie korzystaliśmy z zajęć z ogrodnictwa ekologicznego i jogi, syciliśmy się przepysznym wegetariańskim jedzeniem, zwiedzaliśmy gospodarstwo, karmiliśmy i głaskaliśmy kozy z Grzybowa. Słowem świeże powietrze, oddech, relaks, ciało, bliskość, śmiech, zabawa.

Wiosną ruszył 3. sezon projektu „Jestem i Będę”, który współtworzymy z Vogue Polska. W serwisie vogue.pl (dostęp do wszystkich publikacji – tag: jestem i będę) w ramach S03 dostępny jest wstępniak z sesją zespołu „Jestem i Będę” oraz 3 poruszające historie wychodzenia z kryzysu zdrowotnego. W przygotowaniu mamy kolejne historie, jak zawsze opatrzone niezwykłą sesją fotograficzną i podcastem.

Z Anią Nalazek – przewodniczka PTTK po Mazowieckim Parku Krajobrazowym, kontynuujemy projekt lasoterapii. Mamy za sobą 6 wędrówek po Mazowszu (w tym jedną z elementami ornitoterapii z dr Murawcem i jedną z praktyka jogi). Łącznie w spotkaniach udział wzięło ok 180 osób, przed nami kolejne wyprawy jesienią.

Myśląc o naszych działaniach edukacyjnych i spotkaniach ze specjalistami i specjalistami z zakresu kompleksowego podejścia do zdrowia i leczenia musimy wspomnieć także o 4. Kongresie Medycyny Integralnej, który odbył się 11 marca na Stadionie Legii. Przy znakomitej frekwencji (prawie 700 sprzedanych biletów) i w międzynarodowym składzie rozmawialiśmy o sposobach na dbanie o zdrowie psychiczne i równowagę wewnętrzną. Kongres 2024 już w przygotowaniu! Niebawem ogłosimy temat przewodni kolejnego Kongresu.

Ogromne podziękowania dla naszych ekspertów i ekspertek, którzy dzielili się z podopiecznymi Fundacji Bądź swoją niezwykłą wiedzą i doświadczeniem <3

Żaden z tych projektów nie miałby szans zaistnieć , gdyby nie Wasze wsparcie w postaci 1,5% podatku na rzecz naszych działań i jednorazowych wpłat i darowizn. Z serca za to wsparcie wszystkim dziękujemy.

Na koniec jeszcze przypominajka o naszym koncie na Patronite, tam także sporo o tym, dlaczego warto nas wspierać i jakie projekty będziemy dzięki Waszej pomocy rozwijać! Jesteśmy na patronite/badz

Od inwazji w Ukrainie do naszych stałych działań edukacyjnych dodaliśmy też regularne zajęcia integracyjne dla dzieci i dorosłych. Dedykujemy je osobom uchodźczym ze wszystkich stron świata, w potrzebie kontaktu i wsparcia poprzez wspólne bycie razem, którzy aktualnie przebywają w Warszawie.

W okresie czerwiec 2022 – luty 2023 razem z kolektywem Blyzkist, pod okiem Pani Lubov Gryn przeprowadziliśmy 11 spotkań wspólnej kuchni – Gotuj, jedz, poznawaj! | Готуй, їж, знайо! w których udział wzięło prawie 400 osób. Spotkania były okazją do rozmów, poznawania siebie nawzajem oraz swoich kultur, a także wspólnego przygotowywania i próbowania ukraińskich potraw. Wiosną 2023 roku z powodu braku środków zmuszeni byliśmy zawiesić spotkania, jednak aktywnie aplikujemy o kolejne dotacje i jesteśmy gotowi wznowić projekt w każdej chwili.

Od czerwca 2022 roku z naszych solidarnościowych zajęć dla najmłodszych Bądźmy Blisko | Будьм близько na terenie Warszawy skorzystało ponad 950 dzieci. Poza Fundacją Legii, Arką Fundacją Dzieci i Szkołą Podstawową 402 na warszawskim Gocławiu przez ostatnich 12 miesięcy zajęcia realizowane były także w ukraińskiej szkole Materynka / Школа “Материнка” ім. Д.Павличка Український навчальний заклад у Варшавi, w siedzibie Stowarzyszenia Serduszko dla Dzieci oraz RiO Edu Centrum.

Cały czas można wspierać wysyłkę transportów pomocowych organizowanych wspólnie z SDK Słonecznik i Blyzkist wysyłanych do Ukrainy oraz wspierać nasze solidarnościowe programy realizowane na terenie Warszawy.

Jesteśmy wdzięczni za każdą wpłatę:
FUNDACJA MALGOSI BRAUNEK BADZ
BIC/SWIFT PPABPLPK
z dopiskiem Ukraina
Wspólna kuchnia
Bądźmy Blisko

Podziękowania za ten miniony sezon dla wszystkich, którzy dzielili się z podopiecznymi fundacji swoją wiedzą i czasem:

Tomek Eichelberger @pathofdaoqigong
Emilia Zalewska IG: @elbowflow
Grzegorz Byczek www.grzegorzbyczek.com
Magdalena Kizinkiewicz FB: Speech & Vocal Therapist
Sylwia Wójcik www.sylwiawojcik.pl
Emilia Kałędkiewicz www.nutriv.pl
Eliasz Matuła www.bowen.warszawa.pl
Anna Andrzejewska www.neuro-integracja.pl
Anna Święcka-Głowacka www.rolfing-warszawa.pl
Daria Kotek Instytut Mikorokologii www.instytut-mikroekologii.pl
Joanna Chmura www.joannachmura.com
Joanna Flis IG: @joannaflispsycholozka
Piotr Łysoniewski www.taijitu.pl
Ela Lange www.kobietybezdiety.pl
Edyta Maksimowicz www.facegroovin.com
Teresa Majewska www.zdrowonasyceni.pl
Ela Compton www.samowspolczucie.pl
Blyzkist IG: @blyzkist
SDK Słonecznik FB: Solidarny Dom Kultury Słonecznik

Specjalne podziękowania współpracujących stale z Fundacją Bądź:

Adrianna Andrzejewska – psychoterapeutka www.rysanaszkle.com
Klaudia Klimala – psychoterapeutka
Magda Powalska-Bąk – psychoterapeutka
Ania Nalazek – przewodniczka PTTK po Mazowieckim Parku Krajobrazowym FB: Magia Celestynowskich Lasów i Bagien
Michał Piasecki – trener technik oddechowych IG: @pocosessions

Do zobaczenia niebawem w nowym sezonie działań Fundacji Bądź 2023/24!