Zdrowie psychiczne tematem 4. Kongresu Medycyny Integralnej Fundacji “Bądź”, który już 11 marca na stadionie Legii w Warszawie

Równowaga wewnętrzna i zdrowie psychiczne to temat 4. Kongresu Medycyny Integralnej „Bądź w pełni zdrowia”, organizowanego przez Fundację „Bądź”. Kongres kierowany jest do wszystkich osób zainteresowanych medycyną integralną i poszukiwaniem sprawdzonych, naukowych sposobów na zdrowe życie. Praca z ciałem, oddechem i emocjami, neurobiologia, psychosomatyka, joga, stres i układ nerwowy to tylko kilka z obszarów tegorocznych wykładów, spotkań i warsztatów, prowadzonych przez najlepszych lekarzy i specjalistów z Polski i ze świata. Wśród nich m.in. dr Yair Maimon (online), Sue Stuart-Smith (online), Elżbieta Dudzińska, Martin Petrus, Marzena Barszcz, Joanna Frejus, Maria Prokop, Wojciech Eichelberger, Katarzyna Miller i wielu innych.

Anna Mioduska i Orina Krajewska zapraszają na 4. Kongres Medycyny Integralnej - OBEJRZYJ!

Poznaj kongresowych prelegentów i prelegentki

W formie TEDx’owych wystąpień polscy i światowi specjaliści wezmą pod lupę szeroki zakres zagadnień związanych ze zdrowiem psychicznym. Wykłady będą dynamiczne, interaktywne i dostarczą publiczności wielu praktycznych narzędzi, które są niezbędne w czasach chaosu informacyjnego, szczególnie dotyczącego zdrowia.

W programie m.in.: Sue Stuart-Smith (Wielka Brytania, online) – autorka bestsellera „Kwitnący umysł”; dr Yair Maimon (Izrael, online) – specjalista medycyny integracyjnej i tradycyjnej medycyny chińskiej; Martin Petrustrener technik oddychania, instruktor freedivingu; lek. med. Elżbieta Dudzińska – specjalistka medycyny integralnej i terapii oddechowych; Marzena Barszczpsychoterapeutka, ekspertka metody Aleksandra Lowena; w duecie Wojciech Eichelberger – psycholog, psychoterapeuta i Katarzyna Miller – psycholożka, psychoterapeutka i autorka książek.

Dlaczego zdrowie psychiczne jest tematem Kongresu?

Niepokojąco rośnie liczba problemów psychicznych, zaburzeń snu, depresji, samobójstw, nawet wśród dzieci i młodzieży. Wiele osób raportuje mniejsze zadowolenie i obniżenie psychicznego dobrostanu, co również odbija się na naszej kondycji fizycznej oraz zdrowiu.

W obliczu narastającego kryzysu zdrowia psychicznego, musimy działać i wpływać najszerzej jak to możliwe na zmianę w podejściu indywidualnym i systemowym do kryzysów zdrowia psychicznego, prewencji oraz najskuteczniejszego leczenia.

Nierozerwalny i wzajemnie zwrotny związek umysłu z ciałem sprawia, że wszystko co dzieje się w naszym umyśle, tj. wzorce myślenia i reagowania, percepcja i punkty koncentracji, przekonania o sobie i świecie, kreują biochemiczną rzeczywistość w naszych organizmach i determinują zdrowie lub jego brak.

Nasza Fundacja od powstania w 2015 promuje zintegrowane, holistyczne podejście do zdrowia, jak i do choroby. Inicjujemy i wspieramy współpracę różnych dziedzin medycyny poprzez szerzenie merytorycznej, wiarygodnej wiedzy o medycynie pełnej, zintegrowanej i konieczności całościowego, holistycznego leczenia człowieka.

Partnerzy Kongresu

Partnerem tegorocznej edycji jest Fundacja Legii, a partnerem merytorycznym Instytut Psychoimmunologii IPSI.

Dbanie o zdrowe ciało i kondycję fizyczną bezpośrednio przekłada się na stan naszego umysłu i emocji. Regularna aktywność fizyczna stanowi jeden z podstawowych filarów zdrowego funkcjonowania.

Fundacja Legii promuje właśnie taki styl życia, dlatego w naturalny sposób partycypuje w organizacji Kongresu Medycyny Integralnej Fundacji „Bądź”.

Dodatkowo połączyły nas wspólne działania przeciw wykluczeniu, wspieranie dialogu społecznego i współpracy. W obliczu kryzysu społecznego i zdrowotnego, równowaga wewnętrzna i zdrowie psychiczne są dla nas obecnie tematami fundamentalnymi.

Instytut Psychoimmunlogii powstał w 2004 roku jako odpowiedź na rosnący poziom stresu w Polsce. Specjalizuje się w profilaktyce przeciążenia i wypalenia stresem oraz w leczeniu chorób stresopochodnych, a także innych, w których to psychika odgrywa kluczową rolę.

Do kogo kierowany jest Kongres?

Kongres jest wydarzeniem dla wszystkich poszukujących rzetelnych informacjiz zakresu nowoczesnej profilaktyki, zainteresowanych zdrowym stylem życia. Osób chcących pogłębić swoją wiedzę na temat holistycznego podejścia do zdrowia oraz medycyny integralnej.

Osób chorych na nowotwory i choroby przewlekłe – z poczuciem zagubienia, lęku i  braku szerszej wiedzy na temat różnych metod wspierania leczenia. Bliskich chorych na nowotwory i choroby przewlekłe – z poczuciem niewiedzy, bezradności i nieumiejętności wsparcia chorych. Środowiska medycznego – autorytety, specjalistów i lekarzy pierwszego kontaktu, stawiających diagnozy, zorientowanych jak dotąd przede wszystkim na klasyczne metody leczenia. Wszystkich poszukujących rzetelnych informacji z zakresu nowoczesnej profilaktyki, zainteresowanych zdrowym stylem życia. Osób chcących pogłębić swoją wiedzę na temat holistycznego podejścia do zdrowia oraz medycyny integralnej.

warsztaty

Szeroka oferta warsztatów

W agendzie wśród spotkań do wyboru znalazły się m.in. warsztaty z: Katarzyną Simonienko – doktorką etnobotaniki, toksykologii oraz psychiatrii, certyfikowaną przewodniczką kąpieli leśnych; Marią Prokop – certyfikowaną trenerką oddechu i nauczycielką jogi; Elżbietą Lange i Agatą Ziemnicką – współzałożycielkami Fundacji Kobiety bez diety, edukatorkami z zakresu diety i emocji; Niną Nicheską – lekarką i specjalistką ds. zdrowej suplementacji; Eliaszem Matułą – terapeutą techniki Bowena w stopniu mistrzowskim; Sylwią Wójcik – terapeutką metody pracy z traumą i z chronicznym stresem, współzałożycielką Polskiego Stowarzyszenia Somatic Experiencing.

Po raz pierwszy w historii w agendzie Kongresu znalazły się także zajęcia dla dzieci, których coraz częściej dotyczą problemy z emocjami i zdrowiem psychicznym. W formule warsztatowej będzie można odbyć zajęcia jogi i mindfulness z dziećmi, a w specjalnej interaktywnej strefie porozmawiać z praktykami i ekspertami.

Zobacz kongresowych wystawców

Przez cały dzień trwania Kongresu marki i organizacje, którym bliskie są idee medycyny integralnej będą miały swoje stoiska. Miejsce spotkań, wymiany informacji, zakupów, pogłębiania wiedzy i z pewnością fantastycznej energii.

Panel specjalny o sporcie i zdrowiu

Zapraszamy na panel specjalny pt. “Rola sportu, odżywiania i holistycznego podejścia w budowaniu zdrowia psychicznego”, który odbędzie się w części wykładowej kongresu. Spotkanie poprowadzi Justyna Szyc-Nagłowska – autorka podcastów „Matka też człowiek” i „Nagłowska na głos”.

Udział w rozmowie wezmą: Anna Mioduska – prezeska Fundacji Legii; Elżbieta Lange – psychoterapeutka, psychodietetyczka (Kobiety bez diety); lek. med. Nina Nicheska – założycielka nikalab, firmy tworzącej suplementy diety, na topowym światowym poziomie; Agnieszka Kobus-Zawojska – wioślarka, medalistka igrzysk olimpijskich; Orina Krajewska – prezeska Fundacji „Bądź”.

Kongres Medycyny integralnej to największe doroczne wydarzenie Fundacyjne – spotkanie najlepszych specjalistów z liczną publicznością. Każdy z naszych kongresów gromadzi Blisko 500 uczestników.

Całodniowe konwenty uwzględniające wykłady i warsztaty to zawsze wielki sukces merytoryczny i wydarzenia, które wpisują się w stały kalendarz aktywności fundacji.

Bilety już w sprzedaży

Cały dochód ze sprzedaży biletów zostanie przeznaczony na organizację Kongresu i realizację celów statutowych Fundacji – szerzenia wiedzy na temat holistycznego podejścia do zdrowia.

Kontakt dla uczestników: kontakt@fundacjabadz.pl

Kontakt dla mediów: media@fundacjabadz.pl

Kontakt dla partnerów, oferty współpracy: zosiawodnicka@fundacjabadz.pl

Sponsor Kongresu

Novartis Poland

Sponsor Kongresu

BOIRON

Wsparcie smakołykami

Studio Sante Uzdrowisko Miejskie

Wsparcie smakołykami

Orzeszek

Patron medialny Kongresu

Hello Zdrowie

Patron medialny Kongresu

Zwierciadło

ZOSTAŃ SPONSOREM

Zapraszamy do współpracy

Wierzymy, że nasze zdrowie w dużej mierze leży w naszych rękach, a całościowe, integralne podejście do zdrowia jest przyszłością medycyny i odpowiedzią na mało optymistyczne prognozy. Kongres będzie organizowany cyklicznie – co rok. Z każdym rokiem będzie przybierać na sile, przyciągać coraz więcej osób i partnerów. Holistyczne podejście do zdrowia jest coraz bardziej popularne i wzbudza coraz większą ciekawość. Co roku naszemu wydarzeniu przyświecać będzie inna myśl i inny temat przewodni.