Naturoterapia ornitologiczna w Rezerwacie Przyrody Bagno Bocianowskie. Start zapisów

W ramach kontynuacji naszych wędrówek terapeutycznych, wraz z Fundacją Małgosi Braunek „Bądź” i Fundacją „Świadomi Życia”, zapraszamy na kolejny spacer do kwitnącego wiosennie Rezerwatu Przyrody Bagno Bocianowskie, tym razem ze szczególnym uwzględnieniem ornitologii, jako metody terapeutycznej wspierającej nasz dobrostan psychiczny.

Wiemy już, jak dobroczynny wpływ na nasze samopoczucie ma kontakt z naturą, przyrodą i doświadczaliśmy tego wszystkimi zmysłami w czasie naszych leśnych i bagiennych spacerów prozdrowotnych. W czasie tej wędrówki, oprócz ćwiczeń uważności, pogłębionego oddechu, oczyszczającej umysł medytacji, włączymy z wyjątkową świadomością obecność w naszym otoczeniu ptaków, ich głosy i obserwacje. Tym samym poszerzymy nasze pole doświadczania natury, wzbogacimy nasze wrażenia emocjonalne i estetyczne, wprowadzimy nowe wartości do naszego kontaktu z przyrodą i ze sobą.

Nasz spacer rozpocznie się na parkingu Dworca PKP w Celestynowie, skąd przejdziemy traktem leśnym do niewielkiego urokliwego śródleśnego torfowiska Goździkowe Bagno, a stamtąd leśnymi ścieżkami przejdziemy do Rezerwatu Przyrody Bagno Bocianowskie z niezwykłym jeziorem potorfowym w jego centrum. Tam zatrzymamy się na małą przerwę, aby odpocząć w leśnym otoczeniu z pięknym widokiem i ptasim koncertem nad głowami. Dalej, przez wydmę otaczającą jezioro i las, wrócimy na szlak wiodący w stronę miejsca zbiórki (trasa jest zamknięta w pętlę).

Dystans ok. 8 km.
Czas spaceru – 4 godz.

Spacer poprowadzą:
Anna Nalazek – przewodniczka PTTK po Mazowieckim Parku Krajobrazowym, promotorka leśnych wędrówek prozdrowotnych oraz Sławomir Murawiec – dr hab. n. med., specjalista psychiatra i psychoterapeuta, Członek Zarządu Głównego i rzecznik prasowy Polskiego Towarzystwa Psychiatrycznego. współautor książki „Ornitologia terapeutyczna”, autor wielu publikacji naukowych na temat wpływu obserwacji ptaków na zdrowie psychiczne, a także materiałów edukacyjnych o tej tematyce.

Wycieczka jest bezpłatna. Zgłoszenie udziału: agnieszka.zakrzewska@fundacjabadz.pl
Liczba uczestników ograniczona.

Wskazówki praktyczne: rekomendujemy odpowiednie do pogody okrycie, wygodne, sportowe buty, zabezpieczenie się repelentami przed owadami, zabranie ze sobą przekąski i napoju a także lornetek i aparatów fotograficznych.

Czytaj więcej o terapii ornitologicznej TU